Sarajevo

Usvojen Prijedlog budžeta u PD PS BiH

  • 15.07.2020. 19:05

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH usvojen je u drugom čitanju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Budžet je težak 1,8 milijardi KM. Usvojen je i amandman na budžet u iznosu od 450.000 maraka za pomoć u borbi protiv migrantske krize.

Za Prijedlog zakona o budžetu nisu glasali poslanici HDZ-a i SDP-a, dok su poslanici SDS-a i PDP-a bili uzdržani. SNSD glasao je za, jer je kažu usvanjanje budžeta rezultat kompromisa i usaglašavanja.

"Sigurno da ima prostora za unapređenje. Podsjećavm vas da je po hodogramu predviđenom već smo sad u vremenu kada treba da predviđamo budžet za 2021. i ja se zaista nadam da je prošlo vrijeme opstrukcija u funkcionisanju institucija iza nas i da ćemo već biti na putu da više i bolje radimo za 2021. godinu", rekla je Snježana Novaković Bursać, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Da podrže budžet poslanici PDP-a i SDS-a nisu htjeli jer njihov ni jedan amandman na budžet nije usvojen. Zato su tokom glasanja ostali uzdržani. Tvrde zalagali su se za minimalne korekcija ali interesa za usvajanje njihovih prijedloga nije bilo. Bez obzira na način glasanja ono što poslanici i opozicije i vlasti tvrde jeste da je dobro što je budžet prošao u Predstavničkom domu jer je to korak bliže ka održavanju lokalnih izbora u BiH.

"Moram da istaknem da je dobra vijet što će izbori biti na jesen, nadam se da će biti ukoliko podršku dobije u Domu naroda", istakao je Mirko Šarović, poslanik SDS-a u PD PS BiH.

"Ovo nije ratno vrijeme, izbori su neophodni oni su provjera legitimiteta i način na koji funkcionišu demokratske institucije", naglasio je Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PD PS BiH.

Današnje usvajanje u Predstavničkom domu samo jedan od dva koraka do konačnog usvajanja budžeta, 
Sljedeći je na potezu Dom naroda Parlamenta BiH. Sjednica bi trebalo da bude održana u utorak, 21. jula. Poslanici ne očekuju da bi moglo doći do kočenja budžeta jer se na usvajanje odavno čeka. 

"Mi smo kao pozicija svjesni značaja usvajanja budžeta on dolazi sa značajnim zakašnjenjem ovo je trebalo raditi u novembru 2019. onda bismo imali mogućnost da razmatramo sve prijedloge amandammana", rekao je Adil Osmanović, poslanik SDA u PD PS BiH. 

Posla je bilo danas i za članove Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Dali su i preporuku za imenovanje Selme Cikotića, za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara. Četiri su glasa bila za, tri protiv i dva uzdržana.

Ova odluka ide na potvrđivanje u Predstavnički dom. Članovi Komisije propitivali su danas Cikotića kao kandidata za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara o njegovim stavovima u vezi sa bezbjednosnom situacijom u BiH, njegovoj ratnoj prošlosti i planovima kako namjerava da vodi ovo ministarstvo. 
 

Тагови: