PD PS BiH

Usvojen Budžet za 2020. godinu

  • 15.07.2020. 15:28

Predstavnički dom Parlamentarne skupaštine danas je usvojio u drugom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu od oko 1,8 milijardi KM.

Za Prijedlog su glasala 24 poslanika, sedam ih je bilo protiv, a četvoro uzdržanih.

O Prijedlogu zakona Dom naroda parlamenta BiH trebalo bi da se izjasni 21. jula.

Predstavnički dom prihvatio je amandan poslanika Jasmina Emrića (A-SDA) koji je tražio 450.000 KM za Unsko-sanski kanton radi suszbijanja migrantske krize.

Emrić je tokom diskusije naglasio da je situacija u ovom kantonu alarmantna i da zahtijeva hitnu finansijsku intervenciju, te pozdravio činjenicu da su obezbijeđena sredstva za saniranje posljedica epidemije virusa korona u BiH.

Zukan Helez (SDP) najavio je tokom diskusije da poslanici ove stranke neće podržati Prijedlog budžeta institucija BiH za 2020. godinu, zbog niza razloga, poput neadekvatne politike "stranačkog" zapošljavanja.

Adil Osmanović (SDA) rekao je u svojstvu predsjedavajućeg Kluba poslanika svoje stranke da su amandmani koje je danas predložila opozicija zakasnili i da su kao takvi neprihvatljivi.

On smatra da je donošenje budžeta veoma važno radi održavanja lokalnih izbora i da će zbog toga poslanici SDA podržati Prijedlog budžeta, a glasati protiv amandmana.

Za neophodnost hitnog usvajanja budžeta založio se i njegov stranački kolega Halid Genjac.

Nakon što na sjednici Predstavničkog doma održanoj prošle sedmice pri glasanju u prvom krugu nije bilo potrebne entitetske većine, Prijedlog zakona o Budžetu upućen je na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma.

Kolegijum u poslovničkom roku nije postigao saglasnost o tom zakonskom prijedlogu, pa su poslanici danas u drugom krugu glasali o budžetu BiH.

Poslanici su danas usvojili i prijedlog zaključka poslanika Aide Baručije, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta, kojim se traži da Savjet ministara bude zadužen da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage, te da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcioniranje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Savjetu ministara.

Ovaj zaključak na prošloj sjednici Predstavničkog doma nije dobio potrebnu entitetsku podršku poslanika, pa je i on bio upućen Kolegijumu na usaglašavanje.

Predsjedništvo BiH ustvrdilo je krajem juna Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu u iznosu oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Unutar Prijedloga budžeta planirana su sredstva za provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,2 miliona KM.

Тагови: