Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim za odluku CIK-a o odgađanju izbora, na redu Sud BiH

  • 03.07.2020. 19:17

Ustavni sud BiH propustio je još jednu priliku da dokaže da li radi na temelju Ustava BiH. Ovaj put tako što se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije o odgađanju lokalnih izbora, poruke su iz Republike Srpske. Na testu je i Sud BiH, kome je proslijeđena apelacija Kluba poslanika SNSD-a.

"Pretpostavili smo da će naći način da ono što ide u korist Republike Srpske perfidno zaobiđu. Ja bih postavio pitanje ako Ustavni sud toliko drži do Ustava BiH, onda bi po tom ustavu Republika Srpska trebala da ima vojsku, trebala da ima obavještajnu službu, indirektno oporezivanje jer to je ono što u Ustavu BiH ne stoji da je na nivou BiH. Za Ustavni sud bi prije svega trebalo da reaguje na takve stvari", rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS. 

Od Ustavnog suda BiH ništa drugo se i nije moglo očekivati, s obzirom na ranije odluke, kažu iz SNSD-a. Odluka CIK-a da odgodi izbore za 15. novembar, nema uporište u zakonima BiH, jasni su u Republici Srpskoj.

"Očekujemo da sud sudi po pravu, a ne po politici i ne po špekulacijama i tako dalje, prema tome jasni su naši zakoni i naš Ustav i kad se šta treba održati", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Ustavni sud BiH je i ovaj put izašao iz okvira svojih nadležnosti, poručuju pravni stručnjaci. 

"Ustavom BiH propisano je da je BiH demokratska država koja funkcioniše na principu vladavine prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. Ustavni sud se mogao pozvati na ovu formulaciju Ustava BiH i konstatovati da je ugroženo pravo građana na slobodne i demokratske izbore", naglasio je Marko Šukalo, doktorant ustavnog prava.

Opoziocionari u tome ne vide ništa sporno. Poručuju da odlukama Centralne izbore komisije, ali i Ustavnog suda BiH, ne bi trebalo davati mnogo značaja. 

"Pa mislim da je to tema koja ne treba da nas više zaokuplja, trebamo ići dalje i ići u pripreme lokalnih izbora i da se oni u suštini održe", rekao je Rado Savić, zamjenik predsjednika SDS-a. 

Dok iz Republike Srpkse stižu oštre osude na odluku o odgađanju izbora, iz CIK-a, stižu novi uslovi. Ovaj put, poručuju da će izbori biti održani 15. novembra ukoliko se u idućoj sedmici usvoji budžet institucija BiH. Budžetom su opravdali i to što su izbore sa 4. oktobra pomjerili na 15. novembar, što nema uporište u Izbornom zakonu BiH. Nakon toga je uslijedila reakcija Kluba poslanika SNSD-a.
 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.