Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti CIK-ove odluke

  • 31.01.2019. 15:03

Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije BiH o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, prema zahtjevu 27 poslanika SDA.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević izjavio je da Uputstvo CIK-a ostaje na snazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori.

"Ustavni sud ima određene nadležnosti po Ustavu i trudi se da naglasi da sve institucije rade svoj posao. Mi smo rekli da to nije naša nadležnost, što znači da je CIK odradio svoj posao. Ko će osporavati dalje, to nije na nama. Kao građanin mogu reći da kantoni treba da dovrše proceduru i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju", poručio je Knežević.

U dnevni red današnjeg plenarnog zasjedanja Ustavnog suda uvršten je zahtjev 27 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

Tim zahtjevom osporen je akt koji je CIK usvojio 18. decembra prošle godine, a kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda federalnog Parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip jedan-jedan-jedan, što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani.

To CIK-ovo uputstvo izazvalo je reagovanja predstavnika nekih stranka koje tvrde da se u Ustavu FBiH jasno navodi da se u procesu popune Doma naroda može koristiti samo popis iz 1991. godine, te smatraju da Uputstvo CIK-a vodi podjeli BiH na tri etničke jedinice, navodi TV N1.

Knežević je najavio da će Ustavni sud BiH na sljedećoj sjednici razmatrati zahtjev predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti CIK-ovog uputstva.

"Taj će predmet biti u martu", rekao je Knežević.