Milorad Dodik

Ustavni sud BiH razvlašćuje Srpsku

  • 16.02.2020. 11:27

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je moguće institucionalno rješenje političke krize u BiH pod uslovom da se Ustavni sud uredi zakonom, te ocijenio da će Republika Srpska u decenijama koje dolaze biti samostalna, a u nekom vremenu naći i način državnog oblika sa Srbijom.

Dodik je za TV "Prva" rekao da je Ustavni sud kreacija međunarodnog faktora, da ne postoji zakon već pravila koji je sam taj sud donio pod nadzorom međunarodne zajednice i dio je aranžmana koji treba da razvlasti Republiku Srpsku onako kako je to činio visoki predstavnik, donoseći zakone na štetu Srpske.

On je ocijenio da je Ustavni sud BiH "nenavođenja raketa za koju se ne zna gdje će da udari", te da je okupacioni sud međunarodnog faktora koji razvlašćuje Republiku Srpsku.

"Ukoliko sada pustimo da ide dalje, onda smo sebi već danas zatvorili vrata postojanja Republike Srpske", rekao je Dodik i dodao da se ne smije ići dalje, da BiH može ostati, a Srpska opstati samo pod uslovom da se zakonom uredi rad Ustavnog suda.

On je istakao da Ustavni sud sa tri stranca i dva muslimana donosi stalno odluke protiv Republike Srpske i srpskog naroda, i to u fazama pri čemu je u prvoj, u paketu identifikacije Republike Srpske gdje su Srpskoj osporili grb, zastavu, himnu i Dan Republike.

"Sada su krenuli u fazu otimanja imovinskih prava, da bi ušli u treću fazu, koja bi bila statusna i ukinuli naziv Republika Srpska, pri čemu bi rekli da je sve to ustavno i da sve treba da bude poštovano, jer je odluka Ustavnog suda", rekao je Dodik.

On je podsjetio da Srbi imaju pravo samoopredjeljenja po Povelji UN, ali da se stalno pokušava da se srpski korpus razbija.

"Nikoga mi ne napadamo. Mi ne želimo ništa od Federacije, želimo da se raziđemo sa njima. Nikoga ne uslovljavamo, ovo je naš legalni politički cilj. Nemamo namjeru da dižemo revolucije, ali imamo pravo kao politički ljudi da tražimo prava koja važe i za druge", poručio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nema ništa protiv da se BiH vrati na izvornu, kakva je bila prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Mi nemamo ništa protiv. Vratite nadležnosti koje ste nam oteli, možemo da ostanemo u BiH, ali, ukoliko nam odlukom Ustavnog suda pokazujete da želite i dalje da nas razvlašćujete, onda ste morali da znate da ste prošli crvenu liniju", rekao je Dodik.

On je ocijenio da će Republika Srpska u decenijama koje dolaze biti samostalna i izrazio uvjerenje da će se u nekom vremenu naći način državnog oblika sa Srbijom, zbog čega i pokušavaju ovim mjerama kao što je imovina što više da razvlaste Srpsku.

Dodik je ukazao da je BiH nemoguća za Srbe, koje Sarajevo mrzi i da se stalno pokušava učiniti sve da Srbi i dalje budu kažnjavani.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da je prošlo vrijeme "ambasadorokratije" u BiH i najavio da će srpski narod, zajedno sa hrvatskim, predložiti zakon o Ustavnom sudu Parlamentarnoj skupštini BiH.

Povodom optužbi hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na račun politike Beograda prema BiH i Republici Srpskoj, Dodik je rekao da nema potrebe komentarisati Komšića, "koji je poznati srbomrzac", kao i Bakir Izetbegović koji čekaju da nestane Srba.

"Šta im imamo objašnjavati. Mi imamo našu Republiku, imamo Srbiju i našu politiku. Zvaničan stav politike Srbije je jasan - poštivanje Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih odnosa u tim odnosima Republika Srpska je faktor", rekao je Dodik.

On je istakao da je na zatvorenom dijelu jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Srba Vučić insistirao da se očuva mir i stabilnost, ali da Komšić i Izetbegović "hoće poniženog Vučića i da Srbija nema predsjednika". 

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!