Ognjen Tadić

Ustavni sud BiH pištolj u rukama političara

  • 28.01.2019. 13:13

 Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Ognjen Tadić smatra da bi jedina suštinski bitna reakcija na inicijativu SDA o promjeni naziva Republika Srpska bila usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Očigledno je da je bez tog zakona, Ustavni sud BiH pištolj u rukama političara, kojim bi bilo ko mogao ubiti mir u BiH. Kome treba Ustavni sud BiH koji je prijetnja miru", upitao je Tadić. 

On je u izjavi Srni istakao da je dosadašnji rad Ustavnog suda BiH pokazao da je neohpodno donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH, kako postoji i za sve druge pravosudne instance u BiH, u oba entita, kantonima i na nivou Brčko distrikta. 

Prema njegovim riječima, činjenica da neko može da nagovori pet sudija da donesu političku odluku koja predstavlja kraj mira i početak novog haosa u BiH mora biti eliminisana iz ustavnog i pravnog poretka ove zemlje, ukoliko se sljedećim generacijama želi ostaviti mir kao trajna kategorija. 

"Nas očigledno od nekakve takve odluke Ustavnog suda BiH dijeli još samo vrlo živo sjećanje na ono što se dešavalo prije malo više od 25 godina. Tada, kada to sjećanje prestane i kada ljudi budu mislili da su odluke Ustavnog suda BiH same po sebi bitne, bez obzira što ugrožavaju mir, a što očigledno jedna od strana u BiH želi da proizvede - tada zaista ne bi bio u koži bilo kome ko živi u BiH", upozorio je Tadić. 

Da bi se to spriječilo, istakao je Tadić, treba donijeti zakon u Ustavnom sudu BiH koji onemogućava zloupotrebu te institucije u političke svrhe, a pogotovo radi mira. 

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da je inicijativa SDA o promjeni naziva Republika Srpska dodatno pogoršala ionako nestabilnu političku situaciju u BiH i da će imati negativne refleksije. 

"Ova inicijativa ukazuje i na problem odlučivanja i donošnja odluka u Ustavnom sudu BiH. Bilo bi neophodno stvoriti sve pretpostavke za odlazak stranih sudija iz ovog suda, čime bi BiH stekla puni kapacitet u odlučivanju u ključnim pitanjima ustavnog uređenja", rekao je on. 

Prodanović smatra da je davno bilo vrijeme da se o tome usaglase relevantni politički predstavnici, ali da nije optimista da će doći do toga. 

"Postoji jedinstven stav predstavnika srpskog i hrvatskog naroda po ovom pitanju, ali uvjeren sam da će trebati dodatnog vremena da se donese zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Prodanović. 

On kaže da bi status kandidata BiH u EU stvorio dodatne pretpostavke za donošenje ovog zakona, kao i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika /OHR/. 

"To svakako podrazumijeva neki napredak, a ne ovo stanje koje se godinama drži ili zaleđeno ili se vraćamo na prethodni period", istakao je Prodanović. 

Prema njegovim riječima, u BiH se i dalje funkcioniše po matrici da je nepohodno da neko drugi uradi nešto za nas i da donosi neke odluke. 

"Određene političke strukture u bošnjačkom narodu još misle da je vrijeme robusnih djelovanja visokih predstavnika bilo u interesu BiH. Smatram da je to dodatno zaostali proces demokratizacije u BiH i, u određenom smislu, pokušaj da se lična odgovornost izabranih zvaničnika prenese na nekog drugog", naglasio je on. 

Prodanović je ocijenio da je to šteta za ukupni razvoj demokratije u BiH. 

SDA je ranije najavila da će posredstvom svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Тагови: