Staša Košarac

Uskoro odluka o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru

  • 27.06.2020. 19:36

Na narednoj sjednici Savjeta ministara očekuje se donošenje odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, poručuje ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Staša Košarac ističe da će ta odluka dati odriješene ruke domaćim stručnjacima, koje će kandidovati nadležna entitetska ministarstva, da se uhvate u koštac sa svim otvorenim pitanjima u vezi sa izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada u hrvatskom Dvoru, na samoj granici sa BiH, samo 800 metara vazdušne linije od centra Novog Grada. Uporedo s tim, formiraće se i tim pravnih eksperata jer je moguća i tužba na međunarodnom nivou. 

"Očekujem da po formiranju ekspertskog tima uslijedi sastanak sa nadležnim ministarstvom Hrvatske i da na temejlju evropskih konvencija omogući našim kadrovima da dođu na Trgovsku goru i da paralaleno s njima radi i naša strana i da snagom naučnoistraživačkog djelovanja damo jasnu poruku da imamo kapacitete u zemlji, da odgovorimo na to pitanja, a paralelno s tim pravni tim će raditi svoj dio posla. Mi od toga nećemo odustati", rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH. 

U razgovoru sa međunarodnim institucijama otvorićemo tu vrstu dijaloga i u Evropskoj komisiji, kaže Košarac. I nevladin sektor je spreman da pomogne, poručuju iz novskog Grin Tima. 

"Nevladin sektor, uvjeren sma, ima snagu i kontakte koji mogu prevaga u ovoj priči. Kada govorimo i Espo i Arhuškoj konvenciji ko će drugi biti pozvaniji da govori na tu temu od stručnjaka sa iskustvima iz nevladinog sektora baš na tu temu. Arhuška konvencija tretira infoirmisanost građana koju ovdje nemamo a Espo tretira prekogranični uticaj pa ko će više imati šta reći na tu temu od nevladinog sektora koji se bavi ovom temom", istakao je Mario Crnković, Green team Novi Grad. 

Nekoliko je razloga zbog čega Trgovska gora ne bi trebalo da bude odlagalište radioaktivnog otpada. U blizini su izvorišta pitke vode i rijeka Una, a ono što je najvažnije je da je tlo na kome bi trebalo da se izgradi odlagalište - trusno. Nakon što je izignoroisala dugogodišnje apele i peticije ne samo iz Republike Srpske već i svojih županija, Hrvatska je odlučila da Trgovska gora bude odlagalište njihovog dijela radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško. Pokušaja dogovora sa BiH nije bilo iako nekoliko međunarodnih konvencija brani izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na međudržavnim granicama.