Pozivi na linč i ubistvo

Uredniku BHRT-a Marku Radoji prijete smrću zbog srebreničkog cvijeta

  • 12.07.2018. 19:26

Marku Radoji, uredniku informativnog programa BHRT-a prijećeno je smrću. Odmah je sve prijavio MUP-u RS. Rano jutros policiji je dao izjavu.

Pozivi na linč, ubistvo, protjerivanje iz Sarajeva, sve se to našlo u bezbroj poruka koje su mu upućene. Policija je dokumentovala slučaj i uputila izvještaj Tužilaštvu. Radoja je juče dao preporuku da voditelji informativnih emisija ne nose cvijet Srebrenice. I tad je nastao haos.

"Kada za 12 sati dobijete 280 registrovanih prijetnji smrću, mimo ostalog, onda je to stvarno potpuni linč i poziv na ubistvo, tu su najvulgarnije stvari po društvenim mrežama, mejlovima, poziv da mi se zabrani dolazak u Sarajevo, da se protjeram, da se ubijem, sve sam to danas prijavio PU Istočno Sarajevo, najvjerovatnije da će se uključiti i SIPA zbog nadležnosti nad BHRT-om", kaže Marko Radoja, urednik informativnog programa BHRT1. 

Voditelji i novinari na terenu ne treba da nose nikakva obilježja, pa ni srebrenički cvijet, zato što tako predviđa statut BHRT-a, kaže Marko Radoja. Objašnjavao je juče Radoja menadžmentu i argumentovao svoju odluku. Odluka nenošenja cvijeta ispoštovana je u vijestima u pola tri, dok je preglasavanjem Srba, u toj TV kući, naređeno da srebrenički cvijet mora da stoji na reveru u Dnevniku u 19. 

"Zato ćemo sutra morati koristiti simbole stradanja drugih naroda, to je samo bila preporuka da se ne bi otvorila Pandorina kutija, jer imamo jako tešku i neriješenu istoriju, imamo tešku političku situaciju, na nivou BiH nemamo zajedničke praznike i sve su to stvari zašto sam donio odluku da voditelji profesionalno budu obučeni i da rade svoj posao", objašnjava Radoja.

O nacionalnoj “buri“ na BHRT-u odmah su počeli da pišu sarajevski portali. Marko Radoja napadnut je sa svih strana. Napadi stižu i iz BHRT-a.

"Izražavamo podršku našim članovima koji nisu željeli izvršiti naredbu (skinuti sa revera Srebrenički cvijet) koja je protiv svih novinarskih postulata i ukoliko zbog svog profesionalnog stava budu trpili bilo kakve posljednice, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u će biti uz njih i odgovoriti na adekvatan način", poručuju iz Samostalnog sindikata BHRT-a.

Godinama televizijom haraju parastrukture, odgovara Marko Radoja. Kaže da je prvi urednik informativnog programa na BHRT-u u istoriji koji je došao van kuće i zato automatski bio na udaru tih parastruktura. U svakom slučaju, strahuje za svoju bezbjednost i ne smije ići u Sarajevo. U Udruženju BH novinari kažu da osuđuju bilo koju vrstu prijetnji.

"Osuđujemo i ne prihvatamo bilo kakve prijetnje bilo kome. Mi smo danas dali nalog koleginici koja vodi liniju za pomoć novinarima da kontaktira kolegu Radoju, pa ćemo od njega direktno čuti šta se zaista zbilo i onda će Udruženje i Upravni odbor odlučiti hoće li se tim povodom oglašavati, odnosno šta ćemo dalje raditi", kaže Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

MenadŽment BHRT-a se ne oglašava. Upravni odbor ovog javnog servisa o svemu bi trebalo da raspravlja u ponedjeljak.