Ministarstvo finansija i trezora 

Upisivanje 9. januara kao državnog praznika zakonska obaveza 

  • 01.02.2019. 13:34

Svi zaposleni u Ministarstvu finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu čije je prebivalište u Republici Srpskoj ostvarili su pravo da 9. januar – Dan Republike proslave i upišu u takozvanu šiht listu kao državni praznik, jer je to zakonska obaveza i uobičajena praksa i prethodnih godina, rečeno je u kabinetu ministra finansija i trezora u tehničkom mandatu Vjekoslava Bevande.

Prema objašnjenju iz tog ministarstva, na zaposlene u zajedničkim institucijama primjenjuje se Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH. 

"Prema toj odluci državnim praznikom se, u smislu utvrđivanja prava na naknadu, smatraju praznici utvrđeni entitetskim zakonom prema mjestu prebivališta zaposlenog", rekla je portparol tog ministarstva Nataša Krsman. 

Ta odluka je donesena 2008. godine kada je predsjedavajući Savjeta ministara BiH bio Nikola Špirić i primjenjuje se za sve praznike koji se slave u oba entiteta u zavisnosti gdje je prebivalište zaposlenog. 

Zamjenik ministra i sekretar Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Goran Ćosić i Biljana Čamur dozvolili su da 9. januar - Dan Republike Srpske, bude nezakonito upisan kao vjerski praznik u takozvane šiht liste za ljude iz Republike Srpske koji su tada odsustvovali s posla jer se taj dan obilježava kao državni praznik, vidi se iz odgovora koji je, na pitanja Srne, stigao iz tog ministarstva. 

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Predrag Jović izjavio je Srni da je u njegovom kabinetu 9. januar - Dan Republike Srpske ljudima iz Srpske koji su tada odsustvovali sa posla upisan u takozvane šiht liste kao državni praznik, ali da je dobio informaciju da je u ovom ministarstvu nekima upisan kao vjerski. 

"Taj praznik u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice treba da bude upisan kao državni. Ako bi bilo nekih problema u vezi sa upisivanjem 9. januara kao državnog praznika, onda će to vjerovatno otići na neki viši nivo", rekao je Jović. 

Prema Zakonu o praznicima u Republici Srpskoj i odluci Vlade Republike Srpske, 9. januar - Dan Republike Srpske je državni praznik i za sve zaposlene iz Srpske koji rade u zajedničkim institucijama jer nikada nije usvojen zakon o praznicima na nivou BiH.