Dragan Čović

Unutrašnjim snagama mijenjati izborni zakon

  • 23.10.2018. 14:42

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović istakao je da je izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH na opštim izborima bio nelegalan, neustavan i nelegitiman, te da trenutno ne postoje zakon i ustavni uslovi da bi bili primijenjeni rezultati opštih izbora.

"Nema pretpostavki za uspostavljanje vlasti. Nemamo izborni zakon koji to omogućava", izjavio je Čović je novinarima u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je i neodgovorno organizovanje i sistemsko promišljanje kako hrvatskom narodu birati predstavnike na legitimnim nivoima vlasti.

On je ponovio da je izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ime hrvatskog naroda neustavan, nezakonit, nelegalan i nelegitiman i da se time želi stvoriti krajnje neprihvatljiv ambijent u BiH koji nudi nestabilnost.

"Ustavni sud je tu vrlo jasan da Parlamentarna skupština BiH treba da donese izmjene i dopune Izbornog zakona koje će da obezbijede legitimno predstavljanje svih na svim administrativnim nivoima. Znali smo kada smo krenuli u ovu kampanju da toga nema i da ćemo kada bude završen izborni ciklus imati prazninu. To moramo da uradimo unutrašnjim snagama u BiH", poručio je Čović.

Čović je naglasio da novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik i on imaju isti stav kada je riječ o Izbornom zakonu i legitimnom predstavljanju.

"Ušli smo u pravu krizu koju dugo nismo imali na ovom nivou. Bošnjačke politike, nikako bošnjački narod, samo su djelimično uspjeli u jednoj svojoj namjeri, ali su otvorili mnoga pitanja koja je možda i dobro da budu otvorena", istakao je Čović i dodao da BiH nikada neće biti jednonacionalna, građanska i unitarna.

On je najavio da će partnerstvo u vlasti definisati oni koji imaju legitimitet u svom narodu.

"Želimo da legitimni predstavnici Srba i Bošnjaka budu za stolom kada budemo razgovarali kako riješiti ovu krizu", pojasnio je Čović.

Nakon što je Predsjedništvo HNS-a analizirao rezultate na opštim izborima, u nastavku sjednice će raspravljati o političkoj situaciji u BiH.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.