Uklonjene sve prepreke za punu saradnju sa Evropolom

  • 23.02.2021.16:15

Na sastanku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića danas u Sarajevu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem ocijenjeno je da su uklonjene sve prepreke za uspostavljanje pune operativne saradnje sa Evropolom, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Na sastanku je ocijenjeno da su uklonjene sve prepreke za konačnu realizaciju ove obaveze BiH na evropskom putu i početak razmjene operativnih informacija sa ovom važnom policijskom institucijom EU.

Sagovornici su razgovarali o bezbjednosnoj situaciji i unapređenju saradnje u tom sektoru, a razmijenjene su i informacije o migrantskoj situaciji, te saradnji policijskih agencija u sprečavanju ilegalnih migracija.

Na sastanku je naglašeno da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nastaviti sa slanjem policijskih službenika kao pomoć Graničnoj policiji BiH, s ciljem bolje kontrole i nadzora istočne granice BiH.

U saopštenju se dodaje da je razgovarano i o mogućnosti saradnje u oblasti obuke i školovanja policijskih službenika kako bi se u što kraćem roku popunili nedostajući kadrovi u policijskim agencijama.

Na sastanku je istaknuta važnost nastavka saradnje i pravovremene razmjene informacija između policijskih agencija u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala i drugih bezbjednosnih prijetnji.