"Gulenovci"

Ukinute boravišne dozvole za četiri turska državljanina u BiH

  • 30.09.2019. 19:22

Služba za poslove sa strancima BiH ukinula je boravišne dozvole za četiri državljanina Turske, potvrđeno je to za ATV u ovoj Službi. Riječ je o takozvanim “gulenovcima” čije je izručenje zatražio i predsjednik Turske Redžep Taip Erdogan prilikom posjete BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima poručuju, ne tjeramo nikoga ali dozvole nismo imali na osnovu čega produžiti. Turska im je kažu poništila pasoše pa zbog toga im ni dalji boravak u BIH ne može biti dozvoljen. 

"Mi nismo nikog protjerali niti smo koga isporučili mi smo samo poništili boravišne dozvole, ljudima kojima je poništen pasoš od strane Turske”, Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Zahtjev da turski državljani koji se dovode u vezu sa državnim udarom u Turskoj budu isporučeni matičnoj zemlji , stigao je kada i Redžep Tajip Erdogan u BiH. On je zatražio da BiH deportuje osam gulenovaca kako bi se Turska sa njima obračunala zbog pokušaja državnog udara. To što je donesena odluka o poništavanju boravišne dozvole važno je  za bezbijednost građana u cijeloj Bih, poruka je iz Republike Srpske.

“Mi treba da radimo sve ono što je važno za bezbjednost građana RS i cijele BiH, a što se tiče vašeg pitanja bolje da ga uputite nekome posebno rukovodstvu SDA i bošnjačke elite”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Rukovodstvo SDA ipak tvrdi da priča o gulenovcima  nema nikakve veze sa njima. Pa ni sa Savjetom ministara.

“To morate pitati one koji su donijeli takvu odluku to nema veze ni sa mnom ni sa Vijećem ministara”, kaže Denis Zvizdić predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Advokat turskih državljanja za pojedine medije rekao je da su boravišne dozvole ukinute nezakonito i da je riječ o progonu nevinih ljudi i to bez dokaza. Turske vlasti optužuju Fetulaha Gulena vjerskog predavača koji živi u Americi, za pokušaj puča 2016. godine. Nakon ovog pokušaja, turske vlasti su uhapsile na desetine hiljada Turaka zbog sumnje da su pripadnici onoga što turske vlasti nazivaju Gulenovom terorističkom organizacijom. 

Upravo lica čija je boravišna dozvola poništena dovode se u vezu sa ovom organizacijom, iako njihov advokat tvrdi da kada je organizovan puč  u Turskoj nisu ni bili.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.