Određene mjere zabrane

Ukinut pritvor Armenu Dželki, optuženom za ratovanje u Siriji

  • 22.05.2020. 11:04

Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Armenu DŽelki, optuženom za ratovanje u Siriji.

DŽelki je rješenjem Suda zabranjeno napuštanje mjesta boravka, putovanja izvan BiH
uz oduzimanje važećih i izdavanje novih putnih isprava, kao i prelazak granice uz ličnu kartu.

Optuženom je naložena obaveza javljanja nadležnom organu jednom svakog prvog ponedjeljka u mjesecu od 8.00 do 11.00 časova.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

DŽelko je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera zabrane, saopšteno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je 12. marta optužnicu protiv Armena DŽelke /30/, koji se u Siriji borio kao pripadnik "Islamske države".

Optužnica ga tereti da je početkom 2013. godine preko teritorije Turske otišao na područje Sirije sa namjerom da se priključi toj terorističkoj organizaciji.

Dolaskom u Siriju priključio se oružanim formacijama i učestvovao u napadima i terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih nezakonitih radnji.

DŽelko je kao pripadnik "Islamske države" više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ove terorističke organizacije, krajem prošle godine predao se snagama antiterorističke koalicije.

U decembru 2019. DŽelko je avionom deportovan u BiH zajedno sa Jasminom Keserovićem, Emirom Ališićem, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Muharemom Dunjićem i Milaremom Berbićem zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su UN proglasile terorističkim.

Suđenje DŽelki počelo je početkom maja, a Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок