Direktor Službe za poslove sa strancima

Ujić: Traži se rješenje za prihvatni centar na Vučjaku

  • 02.10.2019. 13:51

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je Srni da se traži rješenje za migrantski kamp na lokalitetu Vučjak kod Bihaća jer će u zimskim mjesecima ilegalnim migrantima biti nemoguće da u njemu borave.

"Niko nije zadovoljan uslovima na Vučjaku i sigurno da će tokom jeseni i zime biti teško da tu borave ilegalni migranti. Trenutno se traži drugo rješenje jer je nemoguće da u narednih četiri-pet mjeseci migranti uopšte budu na Vučjaku", rekao je Ujić, komentarišući navode specijalnog izvjestioca UN za ljudska prava migranata Felipea Gonzalesa Moralesa da su uslovi u ovom smještaju nehumani.

Ujić je podsjetio da ovaj prihvatni centar nije na zvaničnom spisku centara, već da ga je otvorila Vlada Unsko-sanskog kantona zbog popunjenosti ostala četiri prihvatna centra.

"Ostali prihvatni centri su u vrlo pristojnom stanju i u njima postoje uslovi za boravak i porodica i djece", ocijenio je Ujić.

Navodeći da se stalno radi na poboljšanju uslova u prihvatnim centrima, Ujić je rekao da BiH raspolaže kapacitetom od oko 4.000 mjesta, a da trenutno u prihvatnim centrima boravi oko 3.700 migranata.

Prema njegovim riječima, broj migranata varira između 3.500 i 5.500, tako da ponekad nema dovoljno smještajnih kapaciteta, posebno kada taj broj premašuje 5.000.

On je naveo da dnevno u BiH uđe oko 130 ilegalnih migranata, a u pokretu se nalazi njih oko 1.000.

Ujić je rekao da Službi nedostaje ljudskih resursa, da nisu dobili nikakva sredstva kao pomoć u rješavanju migrantske krize, te da su imali samo dvije donacije.

"Dobili smo dva kombija za prevoz migranata, te sredstva Međunarodne organizacije za migracije kojima plaćamo dvadesetak ljudi koji rade u gradovima u kojima je najveći migrantski pritisak kao što su Bihać ili Bijeljina", pojasnio je Ujić.

Na pitanje kako komentariše Moralesove navode da postoje brojni dokazi da ograničenja slobode kretanja postoje i da su velikog obima, Ujić je rekao da se o toj temi ne može na taj način govoriti.

"Možemo govoriti o onima koji su narušavali javni red i mir u velikom obimu kada je policija Unsko-sanskog kantona imala akcije i gdje bilo napada na ovlaštena službena lica, na materijalno-tehnička dobra, automobile, a nakon čega je licama koja su ponavljala broj krivičnih djela bilo onemogućeno kretanje", pojasnio je Ujić.

Ujić je rekao da se u narednim mjesecima ne očekuje veći priliv ilegalnih migranata.

"Prema dosadašnjoj praksi, od novembra do početka aprila očekuje se smanjivanje broja ulazaka ilegalnih migranata", poručio je Ujić.