Služba za poslove sa strancima

Ujić: Oko 60 odsto ilegalnih migranata iz BiH prešlo u Hrvatsku

  • 31.07.2018. 14:27

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kaže da je od ukupnog broja registrovanih migranata, oko 60 odsto njih već izašlo iz BiH preko granice sa Hrvatskom.

U BiH je do danas ušlo 9.730 ilegalnih migranata, od kojih je 7.958 izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu, a nije odobren nijedan od oko 700 podnesenih zahtjeva za azil, izjavio je Ujić. 

On je istakao da je riječ o malom broju izbjeglih i raseljenih lica, odnosno lica ranjive kategorije, između 17 i 20 odsto, te da su ostali, više od 75 odsto, ekonomski migranti. Oko 90 odsto lica su muškarci između 18 i 35 godina. 

Prema njegovim riječima, najviše je registrovano državljana Pakistana - 3.200, a riječ je o ilegalnim migrantima koji nisu izbjeglice, te 1.590 državljana Sirije koji su izbjegla i raseljena lica. 

"Posljednjih mjeseci imamo problem sa Irancima kojih je u BiH ušlo oko 1.200, nakon što je Srbija za ovu državu uvela bezvizni režim. Sedmično postoji pet letova na relaciji Teheran-Beograd i oni zloupotrebljavaju taj režim, bacaju dokumenta i pokušavaju ilegalno ući u BiH i nastaviti put ka Evropi", napomenuo je Ujić. 

On je ukazao da je najveći pritisak na rijeci Drini, odnosno na području između Janje (BiH) i Banje Koviljače (Srbija), gdje najviše migranata ulazi u noćnim satima, prebacuju se preko rijeke i nastavljaju put ka Unsko-sanskom kantonu, gdje se nalazi blizu četiri hiljade migranata. 

"Ljudi pokušavaju i dalje da se domognu EU i najveći pritisak je na Unsko-sanski kanton, dok je u Kantonu Sarajevo smanjen pritisak. U azilantskom centru u Delijašu, a uskoro i u kasarni 'Ušivak' u Sarajevskom kantonu ima dovoljno smještajnih kapaciteta za migrante", naglasio je Ujić.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.