Ujić: Migrantska kriza će eskalirati

09:38, 15.06.2020.
Izvor: Srna
 U BiH se trenutno nalazi oko 7.000 migranata, od kojih je 6.000 smješteno u privremene prihvatne centre, izjavio je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i upozorio da će migrantska kriza eskalirati nakon epidemije virusa korona i popuštanja mjera.

"Vidim da su centri u Srbiji, gdje je bilo 9.000 migranata, napola ispražnjeni. Najviše zabrinjava njihovo kretanje prema BiH. Nemamo više smještajnih kapaciteta", upozorio je Ujić.

On smatra da je veliki problem i odlazak Fahrudina Radončića sa funkcije ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, jer su u ovoj službi podržali njegove stavove u vezi sa rješavanjem problema migrantske krize.

Odlaskom Radončića, napominje Ujić, biće teško rješavati problem migrantske krize i dodaje da su bili saglasni s njim da ne treba BiH, po broju stanovnika i njenoj finansijskoj i ekonomskoj razvijenosti, imati više prihvatnih centara i ilegalnih migranata.

On je za "Dnevni avaz" rekao da Služba otežano obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

"Uspijevamo registrovati sve migrante koje bezbjednosne agencije dovedu do Službe. Moram priznati da najveći broj migranata samoinicijativno dolazi ispred terenskih kancelarija da se prijavi. Mi ih uspijevamo biometrijski obraditi i te podatke razmijeniti sa bezbjednosnim agencijama", istakao je Ujić.

Komentarišući situaciju da su migranti proteklih dana glavne vijesti crnih hronika, Ujić kaže da je riječ o napadima na imovinu, lakšim i težim krivičnim djelima.