Prijetnja za sigurnost

Uhapšenom turskom direktoru koledža u Bihaću Fatihu Keskinu ukinut boravak u BiH

  • 04.12.2019. 13:54

Turskom državljaninu Fatihu Keskinu, direktoru Richmond Park Collegea Bihać, koji je juče uhapšen, Služba za poslove sa strancima BiH ukinula je boravak u BiH, potvrdio je za Klix.ba njegov advokat Nedim Ademović.

Advokati su danas u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu posjetili Keskina koji je juče uhapšen u Bihaću.

"Keskinu je Služba za poslove sa strancima BiH donijela rješenje kojim mu je otkazan stalni boravak u BiH, te ga je stavila pod nadzor radi protjerivanja iz BiH. Razlog za ovakav postupak bh. Vlasti su navodi da Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH", rekao je Ademović za Klix.

Nakon razgovora sa Keskinom, kako navodi, nije bilo moguće utvrditi bilo kakve naznake o tome šta bi to moglo da bude prijetnja javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH. Dosadašnji primjeren, profesionalni, porodični i privatni život Keskina ne ukazuju na bilo kakvu mogućnost na koju bh. Vlasti upućuju, rekao je Ademović.

Protiv oba rješenja, dakle i o oduzimanja stalnog boravka i o stavljanju pod nadzor advokati su najavili da će blagovremeno podnijeti žalbe Ministarstvu sigurnosti BIH.

Tražiće se utvrđivanje zloupotrebe navedenih zakonskih mogućnosti lišavanja slobode i uskraćivanja prava uslijed navodne prijetnje javnom redu i nacionalnoj sigurnosti, poručio je Ademović.

Inače, Keskin već 20 godina ima stalni boravak u BiH. Služba za poslove sa strancima BiH u septembru je poništila boravišne dozvole za četiri turska državljanina.

Inače, čitava priča potaknuta je nakon poziva turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana vlastima tokom boravka u Sarajevu u julu da se izruče određeni turski državljani koji su pod optužbama turske vlasti da su sljedbenici Fetulaha Gulena.