Uz saradnju SAD-a

Udovice pripadnika Islamske države iz Sirije stižu u BiH?

  • 05.03.2019. 09:14

Izvor Avaza iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu tvrdi da je Koordinaciono tijelo ovog ministarstva ubrzalo aktivnosti na stvaranju uslova za povratak u BiH prve grupe od tri žene koje se trenutno nalaze u kampovima pod kontrolom Kurda na obali rijeke Eufrat u sjevernom dijelu Sirije.

"Prikupljaju se svi podaci, prije svega dokazi da one imaju državljanstvo BiH, a potom se ispituje njihova uloga u Islamskoj državi. Za sada su, u saradnji sa njihovim porodicama ovdje u BiH, za tri žene i njihovu djecu, koju su odvele u Siriju, skoro kompletirani dosijei. Sve se radi u saradnji sa SAD i njihovim nadležnim tijelima", rekao je anonimni izvor.

Prema ovom izvoru, udovice će u BiH, najvjerovatnije, biti prebačene avionom uz pomoć američkih snaga.

Izvor navodi da se, istovremeno, razmatraju mehanizmi za eventualno sankcionisanje žena koje su odlaskom podržale Islamsku državu, ali i programi njihove deradikalizacije.

O ovim ženama pisao je i Dejli mejl, koji navodi da su tinejdžerke opisane kao džihadističke "pinap poster djevojke", porijeklom iz BiH, pobjegle iz Austrije i pridružile se Islamskoj državi, zbog čega im, ako se vrate u BiH, prijeti kazna zatvora od 15 godina.
 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана