HDZ BiH

U Zagrebu ukazano na problematične političke stavove SDA

  • 28.09.2020.22:35

Na sastanku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem ukazano je na problematične stavove SDA oko unitarnog i građanskog uređenja BiH koji su u suprotnosti sa Ustavom BiH, kao i na sve istaknutije poruke da će se "slučaj Komšić" nastaviti institucionalno praktikovati i spustiti na druge nivoe vlasti kao svojevrsna prijetnja Hrvatima kao konstitutivnom narodu.

U saopštenju iz HDZ-a navodi se da je na sastanku istaknuto da je apsolutno neprihvatljivo da se Hrvati nazivaju "manjinom" i izbjegavanje političkog dogovora SDA o "izboru legitimnih predstavnika kako nalaže Ustav BiH koji je neophodno regulisati kroz trenutno neustavni Izborni zakon BiH".

"U takvim okolnostima legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda okupljenim u Hrvatski narodni sabor /HNS/ nije ostavljeno previše mogućnosti jer sagovornici za te teme uporno odbijaju razgovore kojim se trebaju riješiti ključne prepreke za funkcionisanje zemlje, njenih institucija i bilo kakav iskorak u kontekstu EU integracija. Izbjegavanje saradnje s legitimnim predstavnicima Srba, bez obzira ko to bio, kontraproduktivno je za sveukupne odnose i stvaranje polarizacije koja podriva ustavni poredak", smatraju u HDZ-u BiH.

Na sastanku u Zagrebu ponovljen je jedinstven stav da se radi o susjednim zemljama koje moraju imati redovne sastanke na najvišim nivoima uz otvorenu komunikaciju s političkim predstavnicima sva tri konstitutivna naroda kako bi se saradnja dodatno proširila, ali i izbjegle eventualne dvosmislene poruke koje se često u javnosti zlonamjerno percipiraju i imputiraju.

"Susreti na najvišim nivoima moraju poslužiti kao izvrstan primjer međusobnog unutrašnjeg uvažavanja u BiH te zajedničkih državnih razgovora sa susjednim zemljama kao što je Hrvatska. Ujedno, takav pristup je praktična potvrda da Hrvatska poštuje ustavni poredak BiH utemeljen na ustavnoj odrednici ravnopravnosti tri konstitutivna naroda", saopšteno je iz HDZ-a BiH.

U saopštenju se dodaje da je stabilnost BiH, uslovljena punim poštivanjem ustavnog poretka i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, ključna pretpostavka za njenu prosperitetnu evropsku budućnost, u skladu sa preporukama Evropske komisije i EU parlamenta.

To dalje upućuje, navode iz HDZ-a BiH, na neophodnost implementacije relevantnih odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava kako bi se osigurale ključne reforme u pogledu zaštite načela demokratskog predstavljanja i konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, te ljudskih prava svih njenih građana.

"Na sastanku u Zagrebu ocijenjeno je da sprovođenje dogovora oko održavanja lokalnih izbora u Mostaru, koje su EU institucije postavile kao ključan prioritet, predstavlja ohrabrujući iskorak i jasan pokazatelj koliko je kompromis važan za razvoj demokratije u društvu utemeljene na načelima vladavine prava i ljudskih prava", navodi se u saopštenju.