Mostar 

U Vladičanskom dvoru obilježen Dan državnosti Srbije

  • 15.02.2019. 20:20

Povodom 15. februara - Dana državnosti Srbije, Generalni konzulat u Mostaru organizovao je večeras svečani prijem.

Konzul Marija Bakoč istakla je, obraćajući se okupljenima, da je Sretenje jedan od najbitnijih datuma u istoriji savremene Srbije kojim ona proslavlja dvije vrijednosti - slobodu i srpsku državu. 

Ona je podsjetila da je na današnji dan 1804. godine donesena odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka, koji je bio najveći organizovani narodni bunt u istoriji protiv Osmanskog carstva, jedne od najvećih i najdugotrajnijih imperija. 

"Na Sretenje, 1835. godine u Kragujevcu je donesen i pod zakletvom potvrđen prvi Ustav knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. To je bio jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi, koji označava i početak samostalne srpske države. U njemu su izražene potrebe prosvećenog srpskog društva i slobodoumne ideje, koje su postavile temelje moderne države kakva Srbija danas jeste", navela je Bakočeva. 

Ona je istakla da je, uprkos često teškoj istoriji, nesalomivi slobodarski duh srpskog naroda, uspio da očuva nezavisnost, integirtiet i suverenitet svoje države, za koju je dao velike žrtve. 

Bakočeva je navela da su u očuvanju države, osim velike volje njenog naroda, predvođenog istaknutim državnicima, intelektualcima, vojnim stratezima, veliki doprinos dali svojim znanjem, iskustvom i dosljednošću diplomate Srbije, kao što su Stojan Novaković, Miloš Crnjanski, Rastko Petrović, Jovan Dučić, Branislav Nušić, Milan Rakić, Ivo Andrić i mnogi drugi, koji su radili u najboljem interesu svoje države i naroda. 

"Srbija je danas, vodeći se načelima i idealima slobode, ravnopravnosti, napretka i razvoja, čvrsto opredijeljena za regionalnu saradnju i unapređenje dobrosusjedskih odnosa. U tom duhu, Generalni konzulat Srbije u Mostaru će i dalje biti posvećen jačanju ekonomske, kulturne, naučne i sportske saradnje Republike Srbije i BiH, u korist svih građana naše dvije zemlje", poručila je Bakočeva. 

Prijemu je prisustvovao ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, mostarski muftija Salem Dedović, te predstavnici svih vjerskih zajednica, ministri u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić, načelnici više opština iz Hercegovine, te privrednici i ličnosti iz javnog života Hercegovine. 

Prijem je održan u Vladičanskom dvoru u Mostaru, a u prigodnom programu nastupio je Velimir Blanić, profesor glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i pjevačka grupa Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle". 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.