Vlasti upozoravaju

U Unsko-sanskom kantonu više nema mjesta za migrante

  • 22.03.2019. 19:15

Vlasti Unsko-sanskog kantona više nemaju mjesta za prihvatanje migranata i traže hitno rješavanje krize. Iz dana u dan zasjedaće i Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom, a traže i izmještanje prihvatnih centara "Miral" u Velikoj Kladuši i "Bira" u Bihaću.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić traži da se naredne sedmice u rješavanje uključe i Predsjedništvo BiH, Savjet ministara, ali i Vlada Federacije. Kako bi povećali nivo bezbjednosti, i policija u Bihaću je 24 sata na terenu, a bore se da smanje broj migranata i u samom centru. 

I u Republici Srpskoj je priliv migranata od januara oko šest puta veći nego u istom periodu prošle godine, zbog čega bi, tvrdi predsjednik Vlade Radovan Višković, što prije trebalo ojačati BH-granice. 

"To je u nadležnosti institucija BiH, odnosno Ministarstva bezbjednosti, Državne granične službe. Ja sam čak i sinoć rekao – ja ne vidim nijedan razlog zašto se ne ojačaju kapaciteti Državne granične službe i zašto se čak i Oružane snage BiH ne uključe u zaštitu naših granica, jer ako je Evropa zatvorila svoje granice, onda je krajnje vrijeme da Republika Srpska, odnosno BiH zatvori svoje granice", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Da postoji mogućnost eskalacije migrantske krize u BiH, ranije je priznao i ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu, ali dok vlasti na svim nivoima ovih dana traže njeno rješavanje, Dragan Mektić se ne oglašava. Još nema ni akcionog plana za upravljanje migracijama. Oružane snage, bar prema važećem Zakonu o odbrani BiH, nemaju nadležnost čuvanja granica. 

ATV-u je iz Granične policije BiH potvrđeno da je za zatvaranje 600 kilometara istočne granice sa Srbijom i Crnom Gorom, potrebno još 510 policijskih službenika. 

"Za redovne poslovne aktivnosti Granične policije mi imamo već kadrovski manjak od 442 službenika, a kada je riječ o toj granici od 600 kilometara u istočnom dijelu, identifikovane su tačke prelaska da bi se pokrile 24 sata, bilo bi nam potrebno još 510 službenika", istakla je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH. 

Granična policija BiH očekuje pomoć i pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, ali i policijskih službenika Republike Srpske, čiju podršku ima od prošle godine. Pomoć u čuvanju bh-granice ponudila je i Mađarska, ali konkretniji detalji mogli bi biti poznati tek nakon potpisivanju bilateralnog sporazuma. Prema podacima Operativne grupe za migracije u BiH, u prva dva mjeseca ove godine, u BiH je ušlo 2.260 migranata, a u osam prihvatnih centara smješteno je 3.500 migranata.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.