U Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo obustavljena nastava u školama i fakultetima

  • 11.03.2020. 18:20

U Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo obustavlja se nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u trajanju od 15 dana, radi prevencije pojave oboljelih od virusa korona.

Naredba o obustavi nastave, koju je donio Krizni štab Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo, na snagu stupa od danas, saopšteno je iz Kantonalnog ministarstva zdravlja.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona odlučilo je da nastave neće biti od sutra, pa u naredne dvije sedmice, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Odluke su donesene na osnovu preporuke Kriznog štaba Federacije BiH.

Krizni štab Kantona Sarajevo naložio je i obustavljanje održavanja kulturnih i sportskih događaja u trajanju od 15 dana, kao i održavanja sportskih treninga za djecu i mlade.

U naredbi kantonalnog Kriznog štaba navedeno je da se do daljeg obustavljaju svi odlasci zdravstvenih radnika u inostranstvo na organizovane stručne i naučne skupove, kao i na turistička putovanja.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona je preporučilo da predškolske ustanove roditeljima i starateljima svojih polaznika predlože da, ukoliko je moguće, djecu u naredne dvije sedmice ne dovode u obdaništa.

Resorno Ministarstvo će, uzimajući u obzir da ne može prekinuti rad ovih ustanova, vrtićima i centrima za obrazovanja odraslih dostaviti preporuke za dalji rad i postupanje, posebno u dijelu čišćenja, dezinfekcije i provjetravanja prostorija.