O deportaciji 24 osobe zarobljene u Siriji

U Tužilaštvu BiH zasijedala Udarna grupa za borbu protiv terorizma

  • 04.12.2019. 19:14

Nakon zasijedanja Udarne grupe za borbu protiv teroizma, malo toga je jasno o deportaciji 24 osobe zarobljene u Siriji i Iraku. Predstavnik MUP-a Republike Srpske insistirao je na imenima najavljene grupe povratnika, ali Tužilaštvo BiH i drugi BH-faktori nisu dali nijednu informaciju, osim uvjeravanja da će institucije na BH-nivou riješiti problem izručenja osoba.

Koliko su nadležni i ministar bezbjednosti neozbiljno shvatili situaciju , govori činjenica da je Dragan Mektić tek nakon sjednice Udarne grupe i informacija sa sjednice telefonom pozvao direktora Policije Srpske i obećao da će mu dati spisak imena 24 povratnika iz Sirije. Mektić se na naše pozive nije javljao. Samo dan ranije tvrdio je da nema nijednu informaciju, te da će BiH teško biti spremna za izručenje povratnika. 

"Bezbjednosne agencije u BiH ne raspolažu sa podacima ko treba da dođe. Mi znamo samo da se radi o 24 osobe, u potanju su žene i djeca. Odranije, Udarnoj grupi je poznat naš stav, da mi tražimo da znamo identitet lica koja treba da se vrate u BiH, da se provjere identiteti tih lica, i da se vide jesu li oni državljani BiH", izjavio je Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.

Dok u MUP-u Republike Srpske upozoravaju da je bez identiteta osoba otežan njihov  prihvat i resocijalizacija, Denis Zvizdić uvjerava da je BiH spremna da prihvati osobe sa stranih ratišta. Iako je do juče ministar bezbjednosti tvrdio da je teško osigurati sve potrebne uslove, Zvizdič tvrdi da je za žene i djecu obezbjeđen smještaj u azilu u Delijašu. Iako to nije potvrđeno na zasijedanju Udarne grupe, tvrdi da je moguće i da među osobama budu i muškarci koji su ratovali na strani ISIL-a. 

Oni bi, svakako, trebalo da budu procesuirani, ali još nije jasno ni da li će to biti devet osoba čije izručenje je ranije odgođeno. 

"Za smještaj žena i djece mi imamo predviđene objekte, a što se tiče muškaraca , oni će biti tretirani u skladu sa važećim zakonom koji zabranjuje, odnosno kažnjava odlazak na strana ratišta i učestvovanje u stranim vojnim formacijama. Dakle, u tom smislu ćem obiti spremni za prihvat", istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara.

Iz Tužilaštva BiH na naš upit nema objašnejna zašto MUP-u Republike Srpske nisu dati podaci o licima koja treba da budu deportovana. Poprilično šture informacije objavili su na zvaničnoj stranici. 

"Centralne teme sastanka odnosile su se na tekuće aktivnosti institucija i agencija za provođenje zakona u segmentu procesuiranja krivičnih djela terorizma, kao i druge aktivnosti povezane sa opasnostima od terorizma i procesom deradikalizacije", kazali su iz Tužilaštva BiH. 

Da li su i koliko radikalne osobe koje će biti izručene u BiH, takođe se ne zna. Predsjedništvo BiH 29. novebra nakon hitne sjednice objavilo je Zaključak kojim je zadužilo nadležne institucije BiH i policijske agencije da sarađuju u obezbjeđivanju uslova za deportaciju ukupno 24 osobe iz kampova u Siriji i Iraku.

 

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина