Evropska unija

U toku finalizacija odgovora dodatnih pitanja iz Upitnika EK

17:10, 13.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
U toku je finalizacija odgovora na 655 dodatnih pitanja koja je Evropska komisija u junu dostavila BiH radi pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU, navedeno je u informaciji Direkcije za evropske integracije o trenutnom stanju pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije koju je danas usvojio Savjet ministara.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je, prema dopunjenoj informaciji, 30 radnih grupa završilo posao i dostavilo odgovore ili sporna pitanja Direkciji za evropske integracije (Sekretarijatu Komisije za evropske integracije).

Na sjednici je rečeno da je oko 600 pitanja usaglašeno ili je u završnoj proceduri usaglašavanja, a očekuje se i da preostale radne grupe dostave odgovore.

Svi pristigli odgovori prosljeđuju se koordinatorima za evropske integracije na svim nivoima vlasti, koji ih dostavljaju vladama na potvrdu.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2017. godinu između Evropske komisije, Vlade Srbije i BiH.

Procijenjena vrijednost Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2017. godinu iznosi ukupno 1.647.058 evra, a EU će putem granta finansirati 1.400.000 evra.

Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, dok je period operativnog sprovođenja šest godina od stupanja na snagu.

Sredstva su namijenjena projektima promovisanja prekograničnog zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i inkluzije u oblasti kulture, kao i zaštite životne sredine, te razvoja turizma.

Ranije je usvojen Program prekogranične saradnje Srbija-BiH za period 2014-2020. godine, koji je referenca za usvajanje ovog programa aktivnosti.

Savjet ministara utvrdio je pojedinačne prijedloge pojedinačnih sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju između Savjeta ministara i vlada Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Zaključivanje ovih sporazuma značajan je iskorak u procesu preuzimanja kontrole vazdušnog prostora BiH.