Početak suđenja Novaliću i ostalima

07:43, 29.01.2021.
Izvor: Srna
U Sudu BiH za danas je zakazano ročište u predmetu "Fadil Novalić i drugi" u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

O krivici bi trebalo da se izjasne optuženi premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i federalni ministar finansija Jelka Milićević.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Sud BiH je 30. decembra 2020. godine potvrdio optužnicu koja Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optuženi su i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Milićevićeva tereti za nesavjestan rad u službi.