U Sarajevo stiže 150.000 testova na virus korona

  • 24.03.2020. 11:22

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ u narednih sedam dana trebalo bi da stigne 150.000 testova na virus korona, javili su federalni mediji.

Riječ je o kvalitetnim testovima /Real Time PCR/ čija je pouzdanost 99,9 odsto i koji treba da olakšaju borbu protiv virusa korona u Sarajevu.

KCUS je započeo i druge aktivnosti vezane uz borbu protiv virusa korona, tako da će sutra na Građevinski fakultet u Sarajevu biti prebačeno 200 kreveta za potrebe zbrinjavanja eventualno zaraženih pacijenata u izolatoriju.

Osposobljeno je još 25 kreveta za Kliniku za plućne bolesti Podhrastovi koja je pretvorena u izolatorijum, a danas treba da bude montiran i CT aparat.

KCUS je otvorio i direktni prilaz s puta Klinici Podhrastovi da eventualni pacijenti ne bi morali biti nošeni stepenicama, prenose federalni mediji.

Generalni direktor KCUS Sebija Izetbegović potvrdila je da će i dalje biti testirane osobe za koje nadležni epidemiolozi smatraju da je potrebno da to urade.

"Spremanjem novih prostora za smještaj zaraženih samo prikazuje koliko smo mi ozbiljni i koliko o tome razmišljamo. Smatramo da treba uraditi pripreme za teži scenario za koji se nadam da se neće desiti", rekla je Izetbegovićeva.

Prema njenim riječima, jedan od najopasnijih scenarija i po zdravstvo i po sistem bio bi ulazak virusa korona na Klinički centar, odnosno u bolnice.

Ona je zamolila građane koji nemaju potrebu da dolaze u bolnicu da to ne rade već da se obrate lokalnim domovima zdravlja.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм