Sarajevo

U Parlamentu BiH burno zbog PDV-a, poslanici sutra o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH

  • 19.05.2020.19:05

Burno je počelo u Parlamentu BiH gdje se povela prava polemika o prijedlogu zakona o dopuni Zakona o PDV-u, koji će ići po hitnom postupku, ali neće dobiti podršku većine iz Republike Srpske.

Čemu hitnost u pomijeranju plaćanja PDV-a, nije bilo jasno ni poslanicima HDZ BiH, koji su tražili pojašnjenja predlagača Zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog ooma Parlamentarne skupštine BiH, Denisa Zvizdića. Iz najveće stranke u Srpskoj imali su više zamjerki, uz poruku da je Zvizdićev prijedlog farsa i licemjerje. 

"Po meni je i više nego licemjerno govoriti o brizi o građanima i pomoći privredi, ako stoje zarobljeno 330 miliona evra. Odbija se pomoć međunarodne zajendice, a kao bi da pomognete sami sebi. Ovaj prijedlog zakona i to po hitnom postupku za mene je farsa i pokušaj omalovažavanja Savjeta ministara. Naročito ako uzmemo u obzir da ovaj zakon nije u skladu sa zakonom članom 14 zakona o sistemu indirektnog oporezivanja", rekla je Sanja VUlić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH 

"Hitnost nas može odvesti u nesagledive posljedice koje nose ove promjene. I u ovih 90 dana, koliko ja znam stav fiskalnog vijeća nije ovakav, stav ministarstva finansija nije ovakav. I ja bih zato molio, prije nego se opredijelimo da ovo bude hitna ili žurna tačka da gospodin Zvizdić proba nas uvjeriti bar jednim primjerom kako to ovaj primjer pomaže privredi", istakao je Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a. 

Zvizdić je odgovorio poslaniku HDZ-a da ne razumije problematiku i dodao da 90 dana roka, daje prostora za djelovanje Savjetu ministara. Dok u SDP-u nemaju ništa protiv izmjena zakona, SNSD-ova Snježana Novaković Bursać smatra da u Zakonu o PDV-u ima mjesta za izmjene, ali da hitnost može da nanese i štetu cijelom sistemu.

"Što se mene lično tiče ja podržavam prijedlog koji je danas predložio Zvizdić, a prihvatio bih ga i podržao da je bilo ko predložio. Jer i moj prijedlog nije bio moj, nego trideset hiljada privrednika je stavilo svoj potpis", naglasio je Saša Magazinović, poslanik, SDP-a u PD PS BiH. 

"U ovom trenutku, predložena izmjena nije prihvatljiva ni za Vladu Republike Srpske, a ni za Klub SNSD-a zato što djelimično neke stvari pokušava. Međutim kad pokušate da uđete u implementaciju onda nailazite na mnogobrojne probleme. Nismo skloni da intervenišemo na taj način sa neizvjesnim pozitivnim ishodom", rekla je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH. 

O stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH danas nije bilo rasprave. 14. tačka dnevnog reda na red će doći sutra, a predlagači ostaju pri stavu da strane sudije moraju izaći iz Ustavnog suda BiH.  Zakonski prijedlog ranije je zbog jednog uzdržanog glasa SDS-ovog Dragana Mektića, dobio negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije.
 
"Po Ustavu BiH Parlamentarna skupština je bila dužna nakon 5 godina, odnosno nakon prvog mandata ustavnih sudija koje imenuje predsjendik Evropskog suda za ljudska prava u konsultacijama sa Predsjendištvom da odluči koji bi to bio drugi način na koji će imenovati sudije", istakla je Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH. 

OFF
Zahtjev Savjeta ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće po hitnom postupku skinut je sa dnevnog reda. Poslanici su raspravljali o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH. Nije bilo podrške ni za hitno usvajanje Zakona o uštedama. 

Tagovi: