Miodrag Linta 

U Mostaru ulice nose imena ustaških zločinaca 

20:45, 29.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da postojanje ulica u Mostaru koja nose imena ustaških zločinaca predstavlja jedan od brojnih dokaza da je ustaštvo jedan od temelja nacionalnog identiteta većine Hrvata u zapadnoj Hercegovini, ali i većine hrvatskog naroda u cjelini.

"Ovim anticivilizacijskim postupanjem hrvatska vlast i narod šalju jasnu poruku da Srbima u zapadnoj Hercegovini nema života", ocijenio je Linta. 

Linta podsjeća u saopštenju da ulice u zapadnom Mostaru od 1995. godine nose imena ustaških zločinaca Mile Budaka, Đue Skuževića, Lorkovića i Vokića, kao i komandanata čuvene po zlu Crne legije Jure Francetića i Rafaela Bobana. 

"Dobro je poznato da su gotovo po svim gradovima i selima u zapadnoj Hercegovini, gdje Hrvati imaju vlast, podignuti spomenici ustaškim zločincima koji se besramno nazivaju žrtvama", naveo je on. 

Među njima je, podsjeća Linta, i poznati ustaški koljač Vjekoslav Maks Luburić koji je bio komandant koncentracionih logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a koji je u takozvanoj "Spomenici žrtvama u gradu Ljubuški" titulisan kao general i pripadnik ustaške vojske koji je tobože služio u fabrici smrti Jasenovac. 

Linta podsjeća da su u zapadnoj Hercegovini uništena ili teško oštećena sva spomen-obilježja koja su podignuta na jamama i drugim mjestima stradanja Srba i mjestima sahrane srpskih žrtava ili su dodatno oskrnavljena odlaganjem otpada. 

U pitanju su, naveo je on, spomen obilježja srpskim žrtvama iz Prvog i Drugog svjetskog rata, kao i spomenici palim borcima u antifašističkoj borbi. 

"Sve je ovo u najvećoj mjeri uništavano izvan ratnih dejstava ili poslije završetka rata 1995. godine", istakao je Lina. 

Pored toga, dodao je on, putem velikog broja knjiga, raznih publikacija, novinskih članaka, portala i drugog, ustaški zločinci se veličaju i njihovi zločini se opravdavaju ili skrivaju dok se srpske žrtve negiraju ili se optužuju da su krive sa sopstveno stradanje.