Novo žarište

U Međugorju potpuni karantin zbog korona virusa

15:32, 30.03.2020.
Izvor: klix.ba
Novo žarište korona virusa u Hercegovini je Međugorje, kazano je danas u Mostaru na konferenciji za novinare.

Zbog pojave koronavirusa u Međugorju u potpuni karantin su stavljeni ”Majčino selo” i tamošnji samostan redovnica, potvrdio je šef Odjela za infektivne bolesti SKB Mostar Jurica Arapović, piše Klix.

Rekao je kako se radi o samostanu s dvadesetak redovnika i redovnica, navodeći kako su svi početkom marta imali blaže simptome.

– Neki od njih su testirani, ne svi, i pozitivni su na Covid 19. Radi se o jednom otvorenom redovničkom sistemu. Časna sestra je bila u kontaktu i s Majčinim selom, te se i ta kuća s redovnicima i Majčino selo stavlja u jedan oblik karantina – kazao je dr Arapović.

Naglasio je kako trenutno testiraju primarne kontakte, koji su visokog rizika za sticanje Covid–19.

– Od tih 18 trenutno se troje nalaze u našoj bolnici, jedna časna sestra je na respiratoru, teške i neizvjesne prognoze, u kritičnom stanju. Fratar i druga časna sestra se u srednje teškom stanju – rekao je dr Arapović.

Govoreći o žarištima koronavirusa u Hercegovini je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se otvaraju žarišta bez epidemiološke podloge.

– Bojim se da će Covid 19 uvući u građanstvo i nećemo moći povezati i doći do nekih kontakata, što je preduvjet da nam se dogodi ono što se dogodilo u nekoj od evropskih država. S obzirom na naš zdravstveni sistem i nije dobro – zaključio je Arapović.

Zato je pozvao sve građane da se pridržavaju preporuka i naredbi nadležnih institucija, jer je to najbolja mjera zaštite od epidemije korona virusa koja se evidentno šiti bez kontrole.