U organizaciji udruženja "Povratnici"

U Lipi sastanak u vezi sa migrantskom krizom i kampom

  • 09.06.2020. 08:22

U organizaciji udruženja "Povratnici" u pet minuta do 12 časova u selu Lipa, pored Bihaća, biće održan sastanak srpskih udruženja i predstavnika Srba u organima vlasti Federacije BiH /FBiH/ o narastajućoj migrantskoj krizi i proširivanju tamošnjeg migrantskog kampa na privatno zemljište u vlasništvu Srba, najavljeno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Na sastanku, koji će biti održan u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, preko puta migrantskog kampa, biće zatraženo da Predsjedništvo BiH neodložno započne pregovore sa Avganistanom, Pakistanom, Iranom, Irakom i drugim državama iz kojih dolaze migranti radi sklapanja sporazuma o njihovoj readmisiji.

Najavljeno je da će, u skladu sa mogućnostima, biti zatraženo formiranje policijskih stanica i odjeljenja u povratničkim selima u Unsko-sanskom kantonu - Vrtoče, Krnjeuša, Smoljani, Jelašinovci, Lušci Palanka, Radić i Martin Brod.

Jedan od zahtjeva biće i zapošljavanje novog broja policajaca u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Unsko-sanskog kantona i njihovo raspoređivanje u navedena povratnička sela.

Sa sastanka će biti upućen zahtjev da se oko migrantskog kampa Lipa izgradi ograda dovoljno visoka da se onemoguće samoinicijativni izlasci, da se kamp obezbijedi adekvatnim fizičkim zaprekama i da Služba za poslove sa strancima zajedno sa kantonalnim MUP-om onemogući migrantima napuštanje kampa.

Od Vlade Unsko-sanskog kantona biće zatraženo da isplati zaostale plate policajcima zaposlenim u kantonalnom MUP-u, te da policajcima, posebno onima koji svakodnevno imaju dodir sa migrantskom populacijom, plate budu povećane za 10 odsto.

Biće izneseni i drugi prijedlozi na koji način treba stabilizovati situaciju u pogledu migrantske krize.

Na sastanku će učestvovati delegati u Domu naroda FBiH Goran Broćeta, Dragana Damjanović i Aleksandar Štrbac, zatim načelnici opština u Federaciji sa srpskom većinom, ministri u Vladi Livanjskog kantona Miloš Bauk, Vasilija Broćeta i Jovo Paripović, predsjednik inicijative srpskih udruženja Federacije Mile Marčeta, vijećnici u Opštinskom vijeću Bosanski Petrovac, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović i mještani povratničkih sela u Bosanskom Petrovcu i Bihaću.

Prije sastanka, u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, sa početkom u 11.30 časova sveštenici Bihaćko-petrovačke eparhije služiće moleban za spas Visoke Krajine.