U Lipi nema nijednog Srbina

  • 13.10.2020. 14:03

U Lipi, kod Bosanskog Petrovca, ne živi nijedan Srbin nakon prebacivanja migranata iz Bihaća u ovo selo, rekao je Srni mještanin Boško Romić.

"U Lipi trenutno nema nijednog Srbina. Bile su dvije porodice, ali su se morale iseliti jer su bile izložene pritisku i zastrašivanju", istakao je Romić.

On je naveo da je najbolje rješenje da migrante isele sa tog područja jer ti ljudi ne pripadaju Lipi, niti imaju uslova da tamo ostanu.

"Migranti nemaju kontejnera, već se nalaze pod šatorima u nemogućim uslovima za život i mogu da se posmrzavaju", upozorio je Romić.

On kaže da su Srbi osnovali Udruženje Lipa, posredstvom kojeg pokušavaju da obnove srpske kuće na ovom području i obezbijede masovan povratak ovdje, kao i u druga srpska sela na tom području.

"Više od 100 prijeratnih stanovnika ovog sela me zvalo i izrazilo želju da se vrati na svoja vjekovna ognjišta, a ukupan broj povratnika u srpska sela na ovom području mogao bi biti 350", rekao je Romić.

Gradsko vijeće Bihaća dalo je ranije saglasnost da na lokaciji Lipa, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, kao jedinoj koja je u gradskom vlasništvu, bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante.

EU je osudila akcije koje su preduzele vlasti Unsko-sanskog kantona prisilno premještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću u prihvatni centar u selu Lipa, čiji su kapaciteti već popunjeni.

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.