U kamp "Lipa" ide do 1.000 migranata, izgrađen u blizini pravoslavne crkve

11:32, 20.04.2020.
Radovi na Kampu "Lipa" kod Bihaća i dalje su u toku. Kamp pripremaju za šatorski prihvat do 1.000 migranata i izbjeglica, saopšteno je iz Međunarodne ogranizacije za migracije.

Kako je za ATV rekao Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća ni gradske vlasti još nisu dobile zvaničnu potvrdu kada će migranti biti prebačeni.

Naša ekipa obišla je kamp te snimila prvi dio kampa, dok nam u drugom dijelu nije bilo dozvoljeno snimanje.

Kamp se sastoji od tri velika šatora i desetine manjnih u kojima će biti postavljeni kreveti.

Kako nam je rečeno, u kamp će prvo biti prebačeni migranti koji nije smješteni u prihvatnim centrima.

Sveštenik iz Bihaća koji nije htio pred kamere, rekao je za ATV da su od vlasti grada Bihaća tražili fizičko obezbjeđene za crvku koja je samo nekoliko stotina metara udaljena od kampa.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poručio je ranije da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa kod Bihaća koje je okruženo selima u kojima žive Srbi bude formiran migrantski centar.

- Prateći inicijativu gradskih vlasti Bihaća i usljed potrebe da se uspostavi dodatni smještaj za migrante i izbjeglice koji su boravili u različitim tipovima neformalnog smještaja na nivou kantona, nakon pripremnih i građevinskih radova, uspostavljen je kamp "Lipa" za šatorski prihvat do 1.000 osoba - navedeno je u saopštenju.

Nakon inicijalnog finansiranja, koje je obezbijeđeno iz budžeta grada Bihaća, EU je, uz učešće USAID-a, pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacionog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice, koji su prethodno bili bez medicinske njege, imati mogućnost ljekarskog pregleda, što je naročito bitno zbog trenutne situacije uzrokovane virusom korona.

Međunarodna organizacija za migracije i Danski savjet za izbjeglice sprovešće na lokaciji Lipa projektne aktivnosti u saradnji i prema dogovorenim mjerama sa Vladom Unsko-sanskog kantona, te u skladu sa odobrenim sredstvima EU i USAID-a, kao nastavak podrške lokalnim vlastima i stanovništvu ovog kantona.

Sredstva za projekat "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH" obezbijeđena su iz IPA fonda, a sprovodi ga IOM, u saradnji sa UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i DRC-om.