Migrantska kriza ne jenjava

U januaru prijavljeno oko 700 migranata

  • 31.01.2019. 19:25

Policija je u Bijeljini jutros pronašla 11 migranata bez dokumenata, dok ih je u Banjaluci juče pronađeno sedam, a u Gradišci čak 34. Ti podaci samo dokazuju da migrantska kriza ne jenjava.

Dokaz su i brojke ministarsvta bezbjednosti koje kažu da ih je, samo u januaru, na teritoriji BiH Službi za poslove sa strancima prijavljeno skoro 700. Što se Srpske tiče, najveći priliv migranata bilježi se na području Bijeljine. 

"Možda državna granična služba ne radi dovoljno dobro svoj posao, oni nađu načina da dođu u Bijeljinu. Nismo do sada imali nikakvih problema, uvijek smo pokušavali da im pomognemo da se registuruju i zajedno sa MUP-om odu dalje kuda žele jer su njihov cilj zapadne zemlje", istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.  

"Nije realno očekivati da se granična služba tako dimenzionira da imate hiljade ljudi, jer ako migrantska kriza za 2,3,5 godina tako reći prestane, šta da radite sa njima? Ali zato jeste, da se svi drugi subjekti, policije, organi bave time. U Hrvatskoj je tako, i saobraćajni policajci, i granična i svi se bave migrantima i sve druge službe pa ponovo imaju te probleme, naravno, manje nego mi", istakao je Dragan Kulić, načelnik Terenske kancelarije Granične policije BiH u Bijeljini.

Taj problem mora da se riješava isključivo na nivou BiH, a ne da se prepušta entitetima, poručuje Nenad Stevandić. Kaže da je Savjet ministara u tehničkom mandatu najodgovorniji za haotično stanje zbog migrantske krize. 

"Migrantska kriza je jedan kroz jedan odgovornost nesposobnosti Savjeta ministara, pogotovo ministarstva bezbjednosti, i sve fakture treba da idu njima. Oni su taj problem sakrili od drugih da bi sakrili kako bi trošili novac koji su dobili za taj problem", istakao je Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba u PDPS BiH. 

Iz Službe za poslove sa strancima prije nekoliko dana pohvalili su se da bi do marta trebalo da stigne oprema pomoću koje bi se odmah mogao utvrditi identitet lica, što bi, kazali su, omogućilo i pristup bazi podataka ilegalnih migranata. Samo u prošloj godini Služba ih je registrovala 24 hiljade. U Srpskoj su jasni, policija svoj dio posla radi kako treba.

"Mislim da je Republika Srpska zauzela adekvatan stav, a to je da, mi zaista nemamo uslova da se migranti zadržavaju na našoj teritoriji, prije svega nemamo materijalnih uslova i to je potpuno razumljivo i prihvatljivo", Miladin Stanić, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

"Iako imamo apele iz nekih EU zemalja da sagradimo ovdje neke centre i da smjestimo te migrante, Republika Srpska nema tu nadležnost jer je sve na institicuijama na nivou BiH, a Savjet ministara očigledno nije dovoljno ozbiljno pristupio ovom probemu", istakao je Goran Selak, zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Najveći broj migranata pristiglih u januaru u BiH je iz Pakistana i Iraka, slijede državljani Sirije, Maroka i Alžira. Prema podacima MUP Republike Srpske, otkriveni migranti i dalje u velikoj većini izražavaju namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali te zahtjeve ne podnose.