Markale jedan i dva

U haškom depou neko silom odvrtao stabilizatore mina

  • 31.01.2019. 09:15

Vještak balističar Zorica Subotić, koja je izučila dokaze iz predmeta "Markale jedan i dva", rekla je da nema sumnje da je neko u haškom depou silom i uz pomoć alata odvrtao stabilizatore mina, kako bi diskreditovao zaključke koji su donijeli ona i njen kolega Mile Poparić.

Subotićeva i Poparić predano su izučili taj materijal, poslije čega je napisan obiman elaborat kojim je ukazano na brojne neistine, nedosljednosti i zloupotrebe Haškog tužilaštva. 

"Naša analiza urađena na osnovu serijskog broja pojedinih komponenti, načina punjenja i drugih parametara, pokazala je da stabilizator mine od 120 milimetara, koji smo veštačili, ne odgovara dokumentaciji koju je Tužilaštvo dostavilo", rekla je Subotićeva za današnje "Večernje novosti". 

Uz napomenu da se predmetu "Markale dva" sva foto, video i ostala dokumentacija odnosila na dva stabilizatora, koji su vještačeni selektivno i po potrebi, Subotićeva kaže da je u Hagu zabilježen veliki broj ovih slučajeva. 

Kao dokaz beskrupulozne manipulacije dokazima, ona navodi rotiranje skica sa mjesta zločina, inače jednog od najvažnijih dokaza u svakom krivičnom postupku. 

U Hagu su, kaže ona, mape namjerno okretane i do 60 stepeni u odnosu na mapu grada, čime je stavljen potpis na namjeru da se odgovornost pripiše srpskoj strani. 

"Ni u jednom slučaju minobacačkih dejstava, koja smo veštačili, nije se dogodilo da se naši zaključci poklope sa tehničkom dokumentacijom Tribunala, koja je ukazivala na odgovornost Srba. Ovo važi i za slučaj `Markale jedan i dva`", rekla je Subotićeva. 

List podsjeća da su vještaci za balistiku Zorica Subotić i Mile Poparić, poslije obimne ekspertize, nedvosmisleno utvrdili da ljude na sarajevskoj pijaci nije ubio projektil doletio sa srpskih položaja, već dvije eksplozivne naprave, po svemu sudeći, daljinski aktivirane. 

NJihova analiza dokumenata sa svjedočenjima detalja istrage Unprofora i sarajevskog Centra službi bezbjednosti, kao i video i foto zapisi, dokazala je ozbiljne manipulacije ovim zločinom. 

Oni su, između ostalog, utvrdili da mina na pijacu nikako nije mogla da doleti na mjesto gdje je aktivirana, a da prethodno ne naiđe na prepreku, kao i da toliko veliki broj žrtava nije mogao da nastane od eksplozije projektila koji u sebi ima svega 2,5 kilograma eksploziva.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.