U Evropskom parlamentu Rezolucija o reformi Ustavnog suda BiH

  • 16.09.2020. 19:29

"Strane sudije rade na štetu autonomije Republike Srpske". Stoji to, Između ostalog u rezoluciji o reformi Ustavnog suda BIH koja je stigla u evropski parlament. Dokument u kojem se zalaže za prestanak mandata stranim sudijama, uputila je francuski poslanik Žili Lešante.

Predložila je reformu suda tako što će međunarodne, zamijeniti sudije iz BiH. Lešante podsjeća da Ustav BiH, koji je proizišao iz Dejtonskog sporazuma predviđa uspostavljanje Ustavnog suda sastavljenog od devet članova, saopšteno je iz Evropskog parlamenta. 

"Četvoricu sudija bira Federacija BiH - dva Hrvata i dva Bošnjaka, dvojicu imenuje Republika Srpska, dok su tri člana strani državljani, koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava", stoji u rezoluciji.

Lešante traži i to da predsjednik Evropskog parlamenta ovu rezoluciju proslijedi Predsjedništvu BiH, Kancelariji visokog predstavnika u BiH, Savjetu i Evropskoj komisiji. Da su se strane sudije često priklanjale na stranu bošnjačkih sudija, govori i primjer nedavne odluke Ustavnog suda BiH o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske, koja „predstavlja kršenje Ustava, jer se njome de fakto oduzima 3,5 odsto njene teritorije“. 

"Te međunarodne sudije su se, kršeći načelo nepristranosti, često priklanjali na stranu bošnjačkih sudija, pri čemu su srpske i hrvatske sudije postajale manjina, te su tako donosili odluke na temelju više političkih nego pravnih kriterijuma, posebno na štetu Republike Srpske i njene autonomije", stoji u rezoluciji. 

Predstavnički dom PS BiH ranije je odbio zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koga su zajedno predložili SNSD i HDZ BiH. Ove i slične inicijative skreću pažnju evropskih parlamenatraca na hibridni pravosudni sistem BIH, čiji je dio i Ustavni sud, poručuje to šef Kluba poslanika SNSD u PD PS BIH.

"Mi nažalost živimo u situaciji gdje Ustavni sud umjesto da bude vrhovni tumač Ustava, se vrlo često, a nažalost često na štetu interesa Republike Srpske pretvara u ustavotvorca odnosno po želji određenih političkih struktura kao u aktivan mehanizam za izmjenu pravnog sistema što je apsolutno nedopustivo. Dobrodošlo je u svakom slučaju, dobrodošle su dobre namjere stranih aktera ili partnera jer smo previše često doživljavali intervencionalizam od strane međunarodne zajednice", kaže Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Žili Lešante dolazi iz partije Nacionalno okupljanje, čija je predsjednica Marin Le Pen. Za nju je, prije ovoga, javnost u regionu čula početkom ove godine kada je javno podržala Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. 

Tada je poručila je da se nijedan predsjednik ne bi usudio da napadne crkvu, vjerovanje, ili religiju sa istom odlučnošću kao što je to uradio Milo Đukanović.