Strasti se ne smiruju

U DNS-u ključa, Mlađen Božović odlazi u Savjet ministara

  • 17.12.2019. 19:05

Mlađen Božović odlazi u Savjet ministara BiH, to je konačna odluka Zorana Teglitije koji je morao da bira između Draška Aćimovića i Mlađena Božovića.

Dok se Tegeltija vodio jedinstvom na zajedničkom nivou, u  DNS-u jedinstva sve manje. Igra je prerasla u pravi unutarstranački rat, u kojem je sve dozvoljeno. Tako je lider stranke, koji je izgubio u bici za svog čovjeka u Savjetu ministara, danas pokušao da smijeni Darka Banjca sa mjesta šefa Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

To mu nije pošlo za rukom, jer Banjac na svojoj strani, od preostalih sedam, ima četiri poslanika, saznaje ATV. Podsjećanja radi, Banjac je, tokom sjednice Predsjedništva DNS-a na kojoj se glasalo za Draška Aćimovića, prvi negodovao.

Podršku mu je već sutradan dao i potpredsejdnik stranke Nenad Nešić. Turbulencije u DNS-u uzdrmale su i kolaicione partnere, a najteži zadatak imao je Zoran Tegeltija. 

"Danas je dostavljen prijedlog imena ministara i zamjenika ministara iz reda bošnjačkih političkih partija, te iz reda ostalih, među kojima je Mlađen Božović koji je predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice. Božović je predložen za ministra iz reda ostalih", saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije.

Ne treba zaboraviti da je prvi čovjek DNS-a, prije samo nekoliko dana, na pitanje da li će, zbog cijele situacije biti isključivanja iz stranke, poručio da sve zavisi od raspleta. Ovakav rasplet, sigurno nije po volji Marka Pavića, koji danas nije odgovoarao na naše pozive. 

Crveni karton tako lako neće primiti jedini DNS-ov poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nenad Nešić za ATV kaže da vjeruje da neće biti isključivanja iz stranke, a i ako ih bude, uvjeren je u podršku većine DNS-ovaca. 

"Poslije današnje odluke gospodina Tegltije, smatram da je Aćimović stvar prošlosti i da se mi ne trebamo više njime baviti. Demokratski narodni savez velikom većinom podržava Mlađena Božovića. Nisam se čuo sa gospodinom Pavićem, očekujem da ćemo se ovih dana čuti", rekao je Nenad nešić, potpredsjednik DNS-a. 

Da li će se stišati strasti u DNS-u, biće jasnije narednih dana. Ono što je za sada sigurno je to da srpska reprezentacija na zajedinčki nivo ide sa jedinstvenim stavom. 

"Ne možemo praviti kombinacije u kojim će se pojaviti kandidat koji ne uživa podršku ne samo člana DNS-a nego čak i drugih, kako je to rečeno ili najavljeno, dakle koalicionih partija. Moramo tu biti vrlo oprezni. A kao predjednik Republike ja ću reći svoj stav o tome. Ono što je važno za Republiku Srpsku jeste da imamo kompaktan tim, da taj tim može da igra utakmicu na bilo kojem političkom, ekonomskom i svakom drugom terenu", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Slažu se kockice u novom sazivu Savjeta ministara BiH. Iz reda bošnjačkih političkih partija sa sjedištem u Sarajevu za ministra spoljnih poslova predložena je Bisera Turković, za ministra bezbjednosti Fahrudin Radončić i za ministra odbrane Sifet Podžić.

"Iskreno se nadam da ćemo 23. biti u situaciji da imenujemo Savjet ministara, a ako ne, ponavljam, onda će 30. decembar biti datum kada ćemo to sasvim sigurno uraditi", naglasio je Denis Zvizdić, predsjedavajući PD PS BiH. 

SNSD-ovi Staša Košarac i Vojin Mitrović rukovodiće Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvom za komunikacije i transport. Svi prijedlozi kandidata za pozicije ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara biće upućeni na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu BiH.
 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм