U Brčkom registrovan sedmi slučaj zaraze virusom korona

17:22, 02.04.2020.
Izvor: Srna
U Brčkom je registrovan sedmi slučaj zaraze virusom Kovid-19, a riječ je o bratu lica za koje je ranije utvrđeno da je pozitivno na ovaj virus i koje je bilo na liječenju u Tuzli, saopšteno je iz Kriznog štaba distrikta.

Lice, za koje je danas potvrđeno da je zaraženo virusom korona, u izolaciji je od 28. marta, dok se svi kontakti koje je imalo ovo lice nalaze pod kontrolom.

"Lice je starije životne dobi i imalo je blažu kliničku sliku. Ekipa mobilnog tima Javne zdravstvene ustanove `Zdravstveni centar Brčko` je na terenu i ovo lice će biti smješteno u izolovani dio Bolnice u Brčkom koji je namijenjen za liječenje pacijenata oboljelih od virusa korona", navedeno je u saopštenju Kriznog štaba.

Šef Policije Brčko distrikta Goran Pisić rekao je danas na konferenciji za novinare da je gornji dio zaseoka Peškiri blokiran sinoć zbog potvrđene sumnje da su mještani bili u kontaktu sa osobom koja je zaražena virusom korona, a koja je doputovla iz Austrije i nalazi se u petočlanoj porodici u tom zaseoku.

Pisić je rekao da su timovi Epidemiološke službe Brčko distrikta izvršili dezinfekciju prostora i objekata u zaseoku Peškiri, dok će febrilni timovi uzeti uzorke od mještana za testiranje na virus korona.

"Ono što je utvrđeno jeste da je u prvim kontaktima bilo devet osoba, u drugim šest sa područja Peškira i tri osobe sa područja Tuzlanskog kantona. U zaseoku Peškiri ima oko 25 kuća i 50 stanovnika uglavnom starije životne dobi", rekao je Pisić.

On je dodao da je ostvarena dobra saradnja sa policijskim upravama iz Čelića i Srebrenika.

Šef Inspektorata Brčko distrikta Damir Bulčević rekao je na konferenciji za novinare da je Krizni štab donio naredbu o prekidu izolacije stranim i državljanima BiH koji se nalaze u Brčkom, a moraju da se vrate u stranu zemlju zbog radnog odnosa ili liječenja, uz uslov da u stranoj državi imaju prebilašte, radnu ili boravišnu dozvolu.

"Ta lica će iz samoizolacije do granice biti propraćenja pod policijskim nadzorom. Sanitarni inspektori će izdati rješenje o prekidu izolacije i na taj način mogu preći u drugu državu", rekao je Bulčević.

On je napomenuo da svi koji žele da izađu iz zemlje, a imaju mogućnost kroz ovu naredbu mogu da se obrate Inspektoratu na broj telefona 049 220 062 ili 049 220 002, nakon čega će biti upućeni o načinu prestanka izolacije.

Bulčević je podsjetio da je rok za izolaciju produžen sa 14 na 28 dana, da se rješenja o izolaciji izdaju i članovima porodica lica kojima je ranije izdato rješnje, a koja nemaju adekvatne stambene uslove da se izoluju od porodice.