U BiH za godinu ugašeno 10 paradžemata

  • 15.08.2020. 09:08

Za nešto više od godinu dana u BiH je ugašeno deset paradžemata.

Prije nekoliko godina, podsjetimo, bilo ih je blizu 70, sredinom 2019. bio je aktivan 21, a sada ih je, po informacijama kojima raspolaže Islamska zajednica (IZ) u BiH - svega 11.

Muhamed Jusić, savjetnik reis-ul-uleme za odnose s medijima, kaže za "Nezavisne novine" da IZ u BiH i dalje vodi proces integracije i monitoringa grupa i pojedinaca koji organizuju vjerski život muslimana izvan okvira IZ u BiH.

"U proteklom periodu evidentirno je 11 takvih lokacija ili skupina širom Bosne i Hercegovine. U nekim od tih objekata okuplja se do 10 ljudi, niti u jednom više od 30, osim kada organizuju posebne tribine ili predavanja na kojima se okupi veći broj ljudi iz BiH i dijaspore", rekao nam je Jusić.

Prema njegovim riječima, nijedan od tih objekata ili organizacija nije uveden u registar IZ i IZ u BiH ne može odgovarati za njihove aktivnosti.

"IZ u BiH i dalje radi na integrisanju svih pojedinaca i skupina koje prihvataju njeno učenje i njen organizacijski okvir, te istovremeno ne može snositi odgovornost za one koji djeluju izvan njenih okvira", rekao je Jusić.

Međutim, Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, pita se da li je zaista još "preživjelo" svega 11 paradžemata.

"Prvo, trebalo bi da znamo kolika je tačnost tih podataka da ih je svega 11. Postoji Ministarstvo bezbjednosti BiH, koje bi trebalo da taj podatak zna. Međutim, takođe znamo da u prethodnom mandatu pet godina na tom planu prethodni ministar nije ništa činio. Sumnjam da će i sadašnji ministar na tom planu nešto uraditi", kazala je Majkićeva za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, poznato je i da u mnoge dijelove BiH policijske snage nisu smjele ni ući.

"U BiH, kada je u pitanju bezbjednosni rizik, znamo da nismo nikada imali pravu informaciju. Sve stvari koje čujemo, ne možemo nikako shvatiti kao konačne i potpuno istinite. Ne postoji nijedan bezbjednosni rizik u BiH kojim se zemlja uspješno bavila. Ostavili smo da to rješava ili međunarodna zajednica ili da ponešto mi uradimo, kada nas neko prisili", istakla je Majkićeva.

Kako je dodala, pokazuje se totalna neefikasnost zemlje koja na ključnim stvarima, a koje su važne za sve njene građane, nije u stanju da da bilo kakav odgovor koji će ulivati povjerenje.

Podsjetimo, "obračun" s pojedincima i grupama koje organizuju vjerski život izvan okvira IZ u BiH počeo je 2016. godine, kada su udruženim snagama djelovale i policija i inspekcija. Pritom su i predstavnici IZ u BiH razgovarali s predstavnicima paradžemata.

Neki od paradžemata koji su prije četiri godine bili pod lupom policije i inspekcije jesu i Stijena, u opštini Cazin, te Ošve, opština Maglaj.

Stručnjaci su mišljenja da, posmatrano s bezbjednosnog aspekta, fokus na paradžematima i dalje treba da ostane prisutan, sve dok se ne riješi potpuna integracija svih njih.

(Nezavisne)

Тагови:
  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)