U BiH stiglo još neupotrebljivih respiratora iz Kine

  • 27.05.2020. 17:03

Vlastima Bosne i Hercegovine danas je isporučena donacija medicinske opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u kojoj je uz testove za koronavirus te zaštitnu opremu i 40 respiratora namijenjenih bolnicama.

Pošiljka s oko 20 tona pomoći u Sarajevo je dopremljena posebnim letom divovskog transportnog Boinga 747 i dar je vladajuće porodice šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma.

Pošiljku je na aerodromu preuzela ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je najavila kako će biti ravnomjerno podijeljena na oba entiteta i distrikt Brčko.

"Svaka pomoć, i najmanja i najveća, koja dolazi u BiH biva proslijeđena svima", kazala je Turković izražavajući zahvalnost države na donaciji koja uključuje i 100 hiljada testova na koronavirus.

Afera

No čini se kako je dio pomoći, tačnije respiratori, nešto oko čega će se u BiH još voditi rasprave. Lokalni su mediji prenijeli kako su respiratori što ih je poklonio UAE kineske proizvodnje i identični su onima koje je ranije kupila Civilna zaštita Federacije BiH, a ispostavilo se kako su neupotrebljivi na bolničkim odjelima intenzivne njege.

Bez ikakve pompe i bez prisustva bilo kojeg predstavnika vlasti u Sarajevo je u srijedu stigao i avion s 20 takvih ranije kupljenih respiratora iz Kine, dip kontingenta od ukupno 100 takvih strojeva za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Kupovina kineskih respiratora pretvorila se u aferu jer se ispostavilo kako su za 5,3 miliona evra iz budžeta Federacije BiH nabavljeni strojevi koji bolnicama ne trebaju, nemaju ovlašćene servisere ni osobe koje bi ih trebale staviti u pogon.

Osamdeset respiratora koji su dopremljeni u apriu nakon što ih je nabavila firma "Srebrena malina" registrirana za uzgoj i preradu voće i povrća i dalje stoje neraspakovani u skladištu uprave Civilne zaštite, a takva sudbina čeka i preostalih dvadeset respiratora dopremljenih u srijedu.

Tužilaštvo BiH je zbog toga otvorilo istragu, a zbog skandala je suspendovan direktor Civilne zaštite Fahrudin Solak koji je s vlasnikom "Srebrene maline" Fikretom Hodžićem sklopio ugovor o kupovini respiratora.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм