Informacija Ministarstva bezbjednosti

U BiH prijavljeno više od 22 hiljade migranata

  • 29.11.2018. 11:56

Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 19. novembra ove godine prijavljeno je 22.111 nezakonitih migranata na teritoriji BiH, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija koja je usvojena na posljednjoj sjednici Savjeta ministara a u koju je Srna imala uvid.

"Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil o BiH u tom periodu iskazalo je 21.158 lica, dok je njih 1.316 podnijelo zahtjev za azil", navedeno je u informaciji koju je potpisao ministar bezbjednosti Dragan Mektić. 

U informaciji je navedno da najveći broj migranata dolazi iz Pakistana /7.428/, Irana /3.519/, Sirije /2.768/, Avganistana /2.687/, Iraka /2.043/ i Libije /780/. 

"Od 9. do 19. novembra 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 703 nezakonita migranta. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u tom periodu iskazalo je 661 lice, dok nijedno nije podnijelo zahtjev za azil", piše u informaciji. 

Navedeno je i da pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, Direkcije za koordinaciju poricijskih tijela BiH i MUP-a Republike Srpske i dalje pružaju pomoć Graničnoj policiji u obavljanju poslova nadzora granice. 

U informaciji je zaključeno da se BiH u ovoj godini suočila sa značajnim porastom broja nezakonitih migracija na svojoj teritoriji. 

Na sjednici Savjeta ministara održanoj 23. maja odlučeno je da informacija o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH bude stalna tačka na sjednicama ovog tijela. 

Ministarstvo bezbjednosti je zaduženo da prati tu situacija i da redovno izvještava Savjet ministara o zaključcima Operativnog štaba, na čijem je čelu ministar bezbjednosti.

Тагови: