Dobra šansa  

U BiH postoji konsenzus o evropskom putu

  • 10.02.2019. 19:18

Odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije trebalo bi da budu poslati najkasnije kroz mjesec dana, poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Vjeruje da je kandidatski status kome se članovi Predsjedništva nadaju do prvog novembra, dobra šansa na koju se dugo čeka. 

Bitno je da BiH odradi svoj dio posla, kaže Dodik.

"Naravno, neće zavisiti sve od nas, kad dođemo u poziciju kandidata. I Evropa se transformiše, ima neke svoje planove. I Evropa se dijeli na neki način. Vidjećemo na koji način. Moguće je da se ojača politika pristupanja zemalja zapadnog Balkana, ali isto tako je moguće da nakon maja dođe i do nekih drugih procesa u samoj Evropi," rekao je Dodik.

Evropski zvaničnici pozvali su predstavnike tri konstitutivna naroda da što prije riješe goruće političko pitanje u BiH – formiranje vlasti na nivou zajedničkih institucija. Bošnjački predstavnici izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara uslovljavaju prihvatanjem godišnjeg Nacionalnog programa za NATO, za šta nema konsenzusa. Hrvati insistiraju na izmjenama Izbornog zakona, ali, tvrde, opredjeljenje za evropski put BiH nije upitno.

"Dogovorili smo se da naš evropski put apsolutno nema alternative. I kandidatski status i sve preduslove za kandidatski status da trebamo definitivno završiti. Tako da to nije do BiH," rekao je Dragan Čović, lider HDZ BiH.

Republika Srpska jedina je formirala sve organe vlasti, i ne koči proces odgovaranja na Upitnik. Možemo i želimo da budemo dio evropskog puta, ali ćemo i dalje instistirati na uvažavanju i poštovanju naših interesa, poručuje šef Predstavništva Republike Srpske u Belgiji. Mario Đuragić smatra da je važno da se Republika Srpska čvrsto drži svojih stavova i da istovremeno gradi dobre odnose sa Evropskom unijom.

"Mi smo spremni, uvjeren sam da jesmo. Odgovorićemo i profesionalno i na vrijeme, kao što i jesmo, mnogo puta “off the record”, nakon raznih sastanaka odbora i pododbora u Briselu pohvaljeni za spremnost i doprinos što se tiče Republike Srpske na svom tom putu," kaže Đuragić.

BiH je probila rok za dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika. Nakon što stignu, prvo će se izjašnjavati Evropska komisija, koja treba da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, koji je podnesen prije tri godine.