Dževad Galijašević

U BiH najjače baze za podršku licima povezanim sa terorizmom

11:57, 29.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Terorista Izudin Jakupović, kojeg je njemačko pravosuđe deportovalo u BiH, vratio se kući gdje postoje najjače baze za podršku takvim licima i gdje bezbjednosna politika nije uperena protiv takvih lica, nego ih podržava, tvrdi stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Galijašević je izjavio Srni da Jakupović i svi drugi slični njemu, koje zapadne zemlje izruče BiH, uvijek dođu u BiH da bi bili slobodni. 

"Jakupovića ima ko da dočeka u BiH - oni koji se brinu o njihovom socijalnom i ekonomskom statusu i koji im obezbjeđuju smještaj. U BiH postoji kontinuitet terorističke prijetnje i zaštite radikalnih islamističkih grupa", tvrdi Galijašević. 

Prema njegovim riječima, u BiH najmanje 6.000 lica predstavlja izvor terorističke prijetnje i prolazi kroz bezbjednosne agencije. 

"Nigdje u Evropi ne postoji organizovanost radikalnih islamističkih grupa i terorističkih struktura kao u BiH. Nigdje nemate paradžemate, vehabijska naselja...", navodi Galijašević. 

On smatra da je najveća prijetnja za bezbjednost BiH nerad bezbjednosnih agencija na nivou BiH i to što bezbjednosni sistem ne funkcioniše na zaštiti građana, nego terorista. 

"U BiH se manipuliše Interpolovim potjernicama. Samo je dvadesetak crvenih Interpolovih potjernica za teroristima, a prema izvještajima bezbjednosnih agencija, imali smo 270 lica koja ratuju u Siriji. Samo je oko 90 lica na plavim Interpolovim potjernicama", naglašava Galijašević. 

Napominjući da se manipuliše kvalifikacijom krivičnog djela zbog kojeg se traže lica povezana sa terorizmom, on je podsjetio na slučaj Behsada Spahića kojeg je BiH izručila Turska. 

"On je na Interpolovoj potjernici bio označen kao lice koje stavlja u promet i koristi narkotike, a kada su ga pronašli, kod njega su našli nekoliko prsluka bombaša samoubica, raketne bacače, oružje i drugo", pojasnio je Galijašević. 

On ukazuje da u BiH niko nije ozbiljnije kažnjen zato što je učestvovao u ratu u Siriji na strani terorističkih grupa. 

"Vođeno je tek četrdesetak predmeta, a zna se da se u BiH vratilo više od 100 lica sa sirijskog ratišta. U BiH nesmetano krstari 100.000 radikalnih islamista poput Jakupovića. Teroristička prijetnja je stavljena pod tepih", upozorava Galijašević. 

NJemačko pravosuđe deportovalo je u BiH Izudina Jakupovića /36/, porijeklom iz Tuzle, koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog finansiranja terorizma, odnosno džihadističkih grupa u Siriji. 

Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, skupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi "Junud el Šam" /vojnici Sirije/ zbog čega je i osuđen. 

Jakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom univerzitetu El Azhar. Godinama je živio u NJemačkoj gdje je postao propovjednik i skupljao je donacije u džamijama "za narod Sirije". 

Navodno je prikupljeni novac proslijeđivao terorističkim organizacijama. 

U Štutgartu se smatrao jednim od lidera islamskog kulturnog centra "Mesdžid Sahabe". DŽamija je funkcionisala kao mjesto susreta radikalnih muslimana iz BiH i njihove vjerske braće iz dijaspore. 

Gostujući propovjednik bio je i Bilal Bosnić kojeg je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa.