Dva odsto površine

U BiH minama ugroženo pola miliona stanovnika

13:55, 10.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U BiH se još nalazi od 75.000 do 80.000 mina na dva odsto cijele površine, pri čemu je ugroženo pola miliona stanovnika, rečeno je danas na sastanku zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića sa predsjedavajućim Konvencije za zabranu protivpješadijskih mina Hansom Bratskarom i ambasadorom Norveške u BiH Guri Rusten.

Gosti su naglasili da Konvencija za zabranu protivpješadijskih mina precizira da zemlje potpisnice do 2025. godine budu bezbjedne od mina, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Istaknuto je da bi usvajanje amandmana na Zakon o uklanjanju mina u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH, umnogome pomoglo da ovaj cilj bude ostvaren u BiH do 2025. godine. 

Na sastanku je rečeno da su Oružane snage BiH među rijetkim vojskama u svijetu koje uklanjaju mine u skladu sa izuzetno strogim humanitarnim standardima. 

Uz domaće i strane komercijalne firme, Oružane snage BiH godišnje očiste 30 odsto površine sa 34 tima za manuelno deminiranje, osam timova sa deminerskim psima i tri tima sa mašinama. 

Na sastanku je istaknut izuzetno veliki doprinos koji Oružane snage BiH daju u akcijama humanitarnog deminiranja u BiH, te finansijska i materijalna podrška koju im u tome pruža Norveška narodna pomoć /NPA/.