Hitna procedura

U bh. parlamentu ponovo o akcizama

  • 17.06.2018. 19:44

Pola godine, nakon što je iz petog pokušaja usvojen prijedlog o povećanju akciza na gorivo o tome će se ponovo govoriti u bh. parlamentu.

Iz Saveza za promjene, tačnije SDS-a najavljuju da će već sutra u hitnu proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna, kojim će pokušati da stave van snage zakon usvojen u decembru prošle godine.  O tome bi se trebalo raspravljati već u srijedu na sjednici bh. parlamenta, a u  SDS-u očekuju da će dobiti podršku za takav prijedlog.

"Mi očekujemo da će ovaj naš prijedlog prihvatiti sve kolege, koje su i prošli put glasale protiv akciza, ali i oni koji su u međuvremenu uviidjeli svoju grešku.  Tu su i oni koji danas pozivaju na smanjenje cijena goriva, i koji su uvidjeli da se nažalost obistinilo ono na šta smo ukazivali, a to je da će cijene goriva divljati i da ce doći do lančanih poskupljenja", rekla je  Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Akcize su u bh. parlamentu mjesecima bile aktuelna tema. U međuvremenu su i pojedini poslanici promjenili stranu, pa je neizvjesno kako bi najnoviji prijedlog mogao proći u Predstvaničkom domu. Iz SNSD-a  najavljuju  da će odluku donijeti uoči zasjedanja parlamenta, ali ih kažu već sve podsjeća na predizbornu priču i prikupljanje jeftinih poena.

"Definitivnu odluku ćemo donijeti na sjednici Kluba, uoči sjednice Predstvaničkog doma. Dakle o tome ćemo konačnu riječ dati, ali očito je da se radi o populističkom potezu, kako bi se prikupio jedan broj glasača u svoju korist, jer populističke metode jesu najbolji vid kojim se traži podrška uoči izbora",  rekla je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Članovi kolegijuma iz HDZ-a i SDA Borjana Krišto i Šefik Džaferović danas se nisu javljali na telefon, dok ni iz SBB-a nema komentara na najnovije prijedloge koje najavljuju iz SDS-a.     Prošle godine se u bh. parlamentu vodila prava borba za usvajanje akciza, a na, kraju je presudio jedan glas. U međuvremenu SDA je napustio još jedan poslanik, ali je  formairan i poslanički Klub DNS-a u kome osim Jovana Vukovljaka sjede i bivši SDS-ovi poslanici Borislav Bojić i Đorđo Krčmar, koji podsjeća da je ranije bio protiv povećanja akciza na gorivo. Kaže da i danas isto razmišlja, ali će sačekati odluku stranke.

"Moj stav lično kao poslanika je nepromjenjen. Kakav će biti stav stranke, oko toga vidjećemo, ali ja u proncipu, nisam za to da mijenjam stav koji sam ranije imao oko toga", kazao je Krčmar.

Planirano je da pare od akciza budu utrosene na izgradnju puteva i autoputeva, a nekoliko puta iz partija koje su podržale njihovo usvajnje ponovoljeno je da se novac namjenski troši. U srijedu će  se vjerovatno u bh. parlamentu i o tome govoriti,  ali se prethodno očekuje  ponovno prebrojavanje koje je oko akciza bilo aktuelno krajem prošle godine.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић