Da li ih podržavate

Tuzla: Ugostitelji najavili proteste zbog novih mjera

  • 03.03.2021.16:16

Neformalna grupa ugostitelja u Tuzlanskom kantonu najavila je mirne proteste zbog uvođenja novih mjera u ovome kantonu.

Naredba koju je juče donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, predviđeno je da se od danas, 3. marta 2021. rad svih ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona ograničava na najduže do 20:00 sati.

Ova naredba odnosi se na sve ugostiteljske objekte, bez obzira da li se radi o zasebnom objektu ili objektu u sklopu nekog drugog javnog objekta, a važi do 18. marta 2021. godine.

Svim gradskim/opštinskim kriznim štabovima, kao i gradskim i opštinskim inspekcijama je naređeno da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi, te da maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju realizacija naprijed navedene naredbe, kao i primjena važećih preporuka i naredbi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.

Tuzlanski ugostitelji okupljeni kroz neformalnu grupu su upravi policije MUP-a TK predali zahtjev da u skladu sa epidemiološkim mjerama sutra u 12:00 sati održe mirne proteste ispred zgrade Vlade TK.

Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona od strane predstavnika ugostitelja sa područja Grada Tuzla će biti dostavljeni slijedeći zahtjevi:

  • Vraćanje radnog vremena regulisanog zakonom do 23:00h
  • Ukoliko ne dođe vraćanja radnog vremena do 23:00h, tražimo odgovornost nadležnih donosioca osporavanih naredbi i odluka da preuzmu odgovornost za nadoknadu štete nanesenom naredbom o skraćenom radnom vremenu.
  • Sastanak sa premijerom Vlade TK, ministrom zdravstva TK i predstavnicima Kriznog štaba TK
  • Tražimo prisustvo predstavnika ugostitelja pri kreiranju i donošenja odluka i naredbi koje su vezane za ugostiteljski sektor

"Pozivamo sve građane/ke TK da nam se pridruže i pruže podršku za ostvarivanje prava ali i opstanak cjelokupnog ugostiteljskog sektora koji broji oko 20.000 uposlenih kroz javnu podršku i jasan stav da ovakve odluke ne mogu biti jednostrano donesene, bez konsultacije sa predstavnicima sektora niti potencijalnih rješenja za štetu nanesenu tim odlukama, stoji u saopštenju.

Vrijeme je da „Vlast“ i odgovorni preuzmu potpunu a ne parcijalnu odgovornost za sve one koji svoj posao rade pošteno i godinama pune budžet kojim oni upravljaju", kazali su iz neformalne grupe ugostitelja.

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini testiran je 4.101 uzorak, a zabilježena su 894 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je 29 osoba. U odnosu na prethodne dane testirano je gotovo duplo više uzoraka. To znači da skoro svaka četvrta osoba od testiranih je zaražena.