Tužilaštvo: Više od 20 državljana BiH krijumčarilo migrante u Hrvatsku

  • 09.12.2020. 09:42

Policijski službenici Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizovane kriminalne grupe, čiji pripadnici su osumnjičeni da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj.

Takođe, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

"Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovini 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstu, dokumentovano je oko 30 organizovanih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u grupama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata.

"Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Gradiške, te im organizovali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice", stoji u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da su prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne financijske tokove te su počinili krivično djelo pranja novca.