Tužilaštvo KS: Neće se ignorisati ozbiljni navodi u vezi sa respiratorima

16:22, 04.04.2021.
Izvor: Srna
Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo najavljuju da neće ignorisati ozbiljne navode o respiratorima nabavljenim putem firme "Srebrena malina", nakon što su mediji objavili pismo grupe ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo u kojem su ukazali da su "nikanve šanse da preživi pacijent priključen na `malina respirator`".

Srni je u kantonalnom Tužilaštvu rečeno da je prije svega neophodno utvrditi nadležnosti jer je Tužilaštvo BiH ranije otvorilo predmet u vezi sa raspodjelom nabavljenih respiratora bolnicama u Federaciji BiH /FBiH/.

"Avaz" je danas objavio da je u posjedu još jednog pisma koje su ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 29. marta uputili direktoru hirurške discipline Nermiru Granovu i šefu Klinike za anesteziju i reanimaciju Ameli Katici Mulalić.

U pismu ljekari ističu da su dužni sprovesti liječenja pacijenata prema provjerenim standardima savremene medicinske nauke shodno njihovom najboljem znanju i vještinama.

Ljekari su pojedinačno naveli ključne probleme sa kojima se suočavaju, a upozoravaju upravo na problem funkcionalnosti respiratora.

Takođe, ljekari ukazuju na probleme u organizaciji zona s ciljem zaštite života i zdravlja zaposlenih, te zahtijavaju adekvatnu tehničku opremljenost, bolju obuku i organizaciju rada srednjeg medicinskog osoblja.

Zaposleni se žale na ignorantski stav prema njima i njihovim sugestijama, dodajući da kontinuirano upozoravaju da se mora podići nivo higijene prostorija i pacijenata.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić pozvao je sutra na hitan sastanak generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiju Izetbegović i njene saradnike, te apelovao na sve zdravstvene radnike da prijave sva saznanja o postupanjima izvan standarda ljekarske struke.

"Garantujem da ću ja, kao i cijela Vlada Kantona Sarajevo, zaštititi u cijelosti pojedince koji podnesu prijavu od bilo kojeg oblika odmazde ili štetnih posljedica, a koje bi im takva svjedočenja mogla uzrokovati, uključujući pravo na rad u struci", rekao je Vranić.

Sastanak je zakazan nakon što su ljekari sa KCUS uputili pismo u kojem upozoravaju na probleme sa kojim se susreću u radu, a jedan od njih su i respiratori "Srebrna malina" koji su predmet procesa pred Sudom BiH.

Pred Sudom BiH vodi se proces protiv federalnog premijera Fadila Novalića i troje saoptuženih u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.