Zločini nad Srbima  

Tužilaštvo BiH tvrdi da radi na predmetu "Gornji Magašići"

16:03, 20.07.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Tužilaštvo BiH potvrdilo je Srni da je u toku rad na predmetu "Gornji Magašići", ali nije odgovorilo dokle je došlo sa istragom o jednom od, po svireposti, najstravičnijih zločina nad srpskim civilima koji je na današnji dan prije 26 godina počinjen u selu Gornji Magašići kod Bratunca.

Članovi porodica i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila danas su na bratunačkom groblju obilježili 26 godina od stradanja osam mještana, od kojih je šest žena, i uništenja ovog srpskog sela. 

Najstarija žrtva bio je osamdesetpetogodišnji Blagoje Popović, a najmlađa sedamnaestogodišnja trudnica LJiljana Ilić. 

Za ovaj, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u bratunačkoj opštini niko nije odgovarao niti je procesuiran. 

Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla je da je rok za donošenje sudske odluke u predmetu "Gornji Magašići" bio do kraja 2015. godine, ali da taj predmet "još stoji u ladici Tužilaštva BiH koje pokušava da prikrije istinu o zločinu u tom selu". 

Filipovićeva je istakla da se porodice srpskih žrtava s pravom pitaju da li će zločince stići zaslužena kazna ili će istinu prikriti takozvani pravosudni organi BiH, a zločinci živjeti kao slobodni građani. 

Mještani su podsjetili da su Gornji Magašići napadnuti 20. jula 1992. godine u popodnevnim časovima, kada su pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice ubili sve civile koji nisu mogli pobjeći, te opljačkali i popalili dvadesetak srpskih kuća u tom selu.