Predložili mjere zabrane

Tužilaštvo BiH traži da se Mektiću zabrani komentarisanje predmeta u medijima

  • 06.02.2020. 15:57

Tužilaštvo BiH danas je na ročištu u Sudu BiH predložilo mjere zabrane za bivšeg ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića, optuženog za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Predloženo je da se Mektiću zabrani sastajanja sa svjedocima, odnosno telefonska ili komunikacija sa svjedocima putem posrednika.

Zatražena je i zabrana približavanja svjedocima na 100 metara, kao i zabrana komuniciranja s medijima o ovom predmetu.

Predložene su mjere zabrane i za vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija /INZA/ Sarajevo Edina Garapliju i to zabrana učešća u svim projektima vezanim za Ministarstvo bezbjednosti.

Tužilaštvo je odustalo od mjere zabrane obavljanja aktivnosti pomoćniku ministra u Ministarstvu bezbjednosti Samiru Agiću, s obzirom da je on odlukom tog ministarstva suspendovan do okončanja postupka.

Branioci optuženih osporili su navedene prijedloge kao neosnovane i konfuzne.

Mektićev advokat Senka Nožica rekla je Sudu da je optužnica protiv njenog branjenika montirana zbog toga što je on kritikovao rad Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te da je ovo za šta se tereti prekršaj, a ne zloupotreba položaja.

Prema njenim riječima, u ovom postupku nije bilo moguće oštetiti budžet, jer je riječ o donatorskim sredstvima.

Tužilac Vedrana Mijović rekla je da nema nikakvog montiranog procesa, dodajući da su ova donatorska sredstva bila označena za budžet i da su kao takva morala biti namjenski utrošena.

Obraćajući se Sudu, Mektić je izjavio da su budžetska sredstva samo ona koja su utvrđena Zakonom o budžetu.

Optužnicom su obuhvaćeni Mektić, Agić, Garaplija i Mektićev bivši šef kabineta Igor Golijanin.

Prema navodima optužnice, zloupotrebom položaja i ovlaštenja prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog 198.454 evra, koji je finansirala Delegacija EU u BiH, optuženi su počinili krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH. 

Тагови: