Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za krijumčarenje ilegalnih migranata

09:08, 16.10.2020.
Izvor: Srna
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Harisa Helača (42) koji se tereti da je kao vlasnik taksi udruženja, organizovao vozila i vozače za krijumčarenje ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak i kretanje u BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Helač, koji je državljanin BiH, zajedno sa dvojicom vozača, u Sarajevu preuzeo 12 ilegalnih migranata, državljana Iraka i jednog državljanina Somalije, koje su povezli u pravcu Tomislavgrada i međunarodne granice sa Hrvatskom i EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dodaje da su te migrante ostavili na dogovorenoj lokaciji, u blizini graničnog pojasa kako bi im omogućili da pješke pređu na teritoriju Hrvatske.

Aktivnostima Granične policije BiH, jedinice Kamensko-Tomislavgrad, optuženi je otkriven i uhapšen u svom vozilu, a, takođe, su pronađeni i stavljeni pod nadzor ilegalni migranti, čije krijumčarenje je spriječeno.

Optuženi se tereti da je za više lica pokušao omogućiti ilegalni prelazak granice između BiH i Hrvatske, te počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi.